Θεωρητικώς ειπείν... από τον Γρηγόρη Μηλιαρέση

εικόνα άρθρου
Πριν από πολλά χρόνια, σε ένα σεμινάριο αϊκίντο, άκουσα για πρώτη φορά έναν εκπαιδευτή από το εξωτερικό, πιο υψηλόβαθμο από τον δικό μου, να αιτιολογεί κάποιες τεχνικές με το αϊκικέν, το ξίφος του αϊκίντο, αναφερόμενος στην εποχή των μαχών των σαμουράι.
εικόνα άρθρου
Λόγω συγκυριών, είχα την ίδια συζήτηση με δύο διαφορετικούς ανθρώπους που ζουν μεν στην ίδια χώρα και ασκούνται στην ίδια κλασική παράδοση αλλά που δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση μεταξύ τους –μάλιστα μένουν τόσο μακριά που αμφιβάλω αν συναντιούνται παραπάνω από μια φορά τον χρόνο.
εικόνα άρθρου
Πριν κάμποσο καιρό έγραψα εδώ στον ΠΟΠΤ, ένα άρθρο με τίτλο “Έκανα λάθος για το κέντο”· λίγο μετά και έχοντας παρακολουθήσει το 70ο Παν-Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Κέντο στο Νίπον Μπούντοκαν τον Νοέμβριο του 2022
εικόνα άρθρου
Για άλλη μια φορά, η ιδέα για το κείμενο αυτό προήλθε από ένα προηγούμενο, το “Παιχνίδια για νέους”, που έγραψα στην αρχή της χρονιάς. Έλεγα λοιπόν τότε ότι “[...] στις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες η κριτική των δασκάλων θεωρείται ταμπού (ειδικά εντός της Ιαπωνίας) […]”
εικόνα άρθρου
Πριν από λίγο καιρό, βρέθηκα σε ένα ντότζο μιας κλασικής σχολής οπλομαχίας –δεν έχει σημασία ποιας. Μεταξύ των ασκουμένων, ήταν και ένας ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος μεν στην τέχνη αλλά από άλλο ντότζο, και είχε βρεθεί εκεί συμπτωματικά
εικόνα άρθρου
Τον προηγούμενο Νοέμβριο, το περιοδικό “New Yorker”, κατά τη γνώμη μου ένα από τα καλύτερα περιοδικά που εκδίδονται στις ΗΠΑ, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ο όμορφος, βάναυσος κόσμος των μπονσάι”...
εικόνα άρθρου
Ο κανόνας ότι για να αντιληφθεί κανείς την πραγματική αξία ενός πολιτισμικού φαινομένου πρέπει να το δει μέσα στο πλαίσιο του πολιτισμού που το παρήγαγε όχι μόνο δεν είναι πρωτότυπος, είναι αυτονόητος.

φωτογραφία αρθρογράφου

Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης

Ο Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης, ασχολείται με τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες από το 1986 και έχει βαθμούς νταν στο τζούντο, το αϊκίντο και το ιάιντο, ενώ από το 2007 ασχολείται με την κλασική σχολή ναγκινάτα Τένσιν Μπούκο-ρίου Χέιχο με δάσκαλο αρχικά τον Έλλις Άμντουρ στην Αθήνα και στη συνέχεια τον Κεντ Σόρενσεν στο Τόκιο και από το 2016 με την κλασική σχολή ξιφομαχίας Όνο-χα Ίτο-ρίου με δάσκαλο τον σόκε της σχολής, Γιούτζι Γιαμπούκι, επίσης στο Τόκιο. Παράλληλα με την εξάσκησή του, έχει αρθρογραφήσει εκτενώς στο «Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες», έχει υπάρξει διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του Journal of Asian Martial Arts, συνεργάζεται με το ιαπωνικό περιοδικό "Hiden" και με το αγγλόφωνο σάιτ του, Budojapan.com, έχει μεταφράσει περισσότερα από 25 βιβλία γύρω από τις πολεμικές τέχνες και διατηρεί ένα σχετικό μπλογκ.

Αρθρογραφεί και είναι ο αρχισυντάκτης του πανελλήνιου οδηγού πολεμικών τεχνών τα τελευταία 12 χρόνια.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι