Σάντα

Οι απαρχές του Σάντα, του λεγόμενου και «αγωνιστικού κουνγκ φου» θα πρέπει να αναζητηθούν στις πολιτικές και πολιτισμικές ανακατατάξεις της μεταπολεμικής Κίνας, όταν το καθεστώς του Μάο Τσε Τουνγκ και των επιγόνων του προσπάθησε να ελέγξει (με κίνητρα όχι πάντοτε αγαθά) το ευρύτατο φάσμα των συστημάτων συμπλοκής που αποτελούν μια από τις παλιότερες παραδόσεις του κόσμου στις πολεμικές τέχνες. Καρπός της κίνησης αυτής ήταν η Παν-Κινεζική Ένωση Γου Σου η οποία από τη δεκαετία του 1980 και μετά προωθεί το άθλημα με την ονομασία «Γου Σου» τόσο μέσα στη χώρα όσο και σε όλον τον κόσμο. Το Σάντα ή Σάνσοου, δίνει έμφαση στην ελεύθερη συμπλοκή (τόσο για λόγους αυτοάμυνας όσο και στο πλαίσιο αγώνων) και, όπως και το Γου Σου γενικότερα, είναι ένα ανάμικτο σύστημα που δανείζεται στοιχεία από όλες τις παραδόσεις κουνγκ φου (Σαολίν, Βουτάν, Τσινά κ.α.

Τα τελευταία χρόνια, το Σάντα έχει γίνει περισσότερο γνωστό λόγω των πρωταθλημάτων που γίνονται στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες –υπάρχει μάλιστα και καθαρά επαγγελματική εκδοχή που θυμίζει τους αγώνες μεικτών πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ) και ορισμένοι από τους αθλητές αυτών των πρωταθλημάτων έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις όπως το Κ-1, συχνά με επιτυχία. Οι τεχνικές του θυμίζουν αρκετά αυτές του Κικ Μπόξινγκ, όμως καθώς ένα μέρος του ρεπερτορίου του προέρχεται από την πάλη Τσινά, περιλαμβάνει και ρίψεις, ανατροπές, στραγγαλισμούς και ακινητοποιήσεις –αυτό σημαίνει ότι διαθέτει αρκετά πολυδιάστατη ύλη ώστε να καλύψει τις ανησυχίες όλων όσων ενδιαφέρονται για κάτι «ολοκληρωμένο» και «εφαρμοσμένο» (από την ύλη του απουσιάζουν οι φόρμες καθώς αυτές είναι η άλλη διάσταση του αθλήματος Γου Σου). Θα πρέπει ωστόσο να λάβει κανείς υπόψη ότι, όπως όλα τα μαχητικά αθλήματα, το Σάντα έχει ιδιαίτερα έντονες προπονητικές απαιτήσεις, γεγονός που το καθιστά μάλλον αμφίβολη επιλογή για όσους είναι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Εξοπλισμός: αντίστοιχος με αυτόν της πυγμαχίας –φόρμα γυμναστικής, σορτς, γάντια (αναλόγως κατηγορίας), προστατευτικές ταινίες που φοριούνται μέσα από τα γάντια (μπαντάζ), προστατευτικό κράνος, προστατευτική μασέλα.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι