Σαολίν

8-01.jpg

Ο βουδιστικός ναός Σαολίν στο Σονγκσάν της επαρχίας Χενάν στη βορειοανατολική Κίνα, θεωρείται από πολλούς η μήτρα των πολεμικών τεχνών όχι μόνο της Κίνας αλλά και ολόκληρης της Ασίας· συχνά μάλιστα, καθώς ο ναός είναι της σέκτας τσαν/ζεν, στη γενεαλογία του στιλ εμφανίζεται και ο ινδός δάσκαλος του ζεν Μποντιντάρμα, ένα μισό-μυθικό και μισό-ιστορικό πρόσωπο το οποίο πιστώνεται τόσο τη μετάδοση του βουδισμού στην Κίνα, όσο και την ίδρυση του ίδιου του ζεν. Παρότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, τα στιλ που σχετίζονται έστω και κατ’ όνομα με το ναό Σαολίν, χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους τους ασκούμενους στις πολεμικές τέχνες (κυρίως τις κινεζικές), ενώ οι σχολές πολεμικών τεχνών που βρίσκονται τόσο μέσα στον ναό όσο και στον περίγυρό του, εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες της Κίνας. Στη δημοτικότητα του στιλ έχει παίξει τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο και η ομάδα επιδείξεων του ναού (η οποία έχει εμφανιστεί μάλιστα και στην Ελλάδα)· τα μέλη της αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τα αποτελέσματα της εξάσκησης στις σχολές της περιοχής.

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο διαχωρισμό των κινεζικών πολεμικών τεχνών, τα στιλ Σαολίν χαρακτηρίζονται ως «εξωτερικά» και «σκληρά» –δίνουν δηλαδή έμφαση στην έντονη μυϊκή εκγύμναση και στην εμφανή δύναμη, ενώ πολύ συχνά συνοδεύονται και από μια σειρά ασκήσεων «σκληρού τσι κουνγκ», όπου οι ασκούμενοι αυξάνουν την αντοχή τους στον εξωτερικό πόνο με τη βοήθεια αιχμηρών αντικειμένων, βαρών κ.λπ. Παρόλα αυτά, τόσο οι τέχνες που διδάσκονται στην περιοχή του ναού, όσο και εκείνες που σχετίζονται μ’ αυτόν έστω και μόνο μέσω θρύλων, εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς και να συνδυάζουν την εξάσκηση με τη φιλοσοφία του βουδισμού ζεν. Όσοι ενδιαφέρονται για τις πιο κοντινές τέχνες στο ναό Σαολίν, ας αναζητήσουν τα σιάο χονγκ τσουάν, λιού χε τσουάν, μέι χουά τσουάν, λούο χαν τσουάν, τσι λου τσουάν κ.α.


Εξοπλισμός: Λευκή ή μαύρη κινεζική φόρμα, (σακάκι, παντελόνι, παπούτσια τύπου «κουνγκ φου»). Όπλα (ραβδιά διαφόρων τύπων, ξίφη κ.λπ.) ξύλινα ή μεταλλικά (συνήθως διατίθενται από τη σχολή).

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι