Τάι Τσι Τσουάν

9-01.jpg

Η προβολή του τάι τσι τσουάν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου δίπλα στην πυρίτιδα, το χαρτί, την τυπογραφία και την πυξίδα, δίνει ένα μέτρο της αξίας που του προσδίδει η Κίνα. Το τάι τσι τσουάν ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων εσωτερικών/μαλακών πολεμικών τεχνών, δίνει δηλαδή βάρος στην παραγωγή δύναμης μέσω της σωστής ευθυγράμμισης του σκελετού, μέσω της κίνησης της λεκάνης και μέσω της πιο αποτελεσματικής χρήσης των συνδέσεων μεταξύ τενόντων, συνδέσμων και αρθρώσεων. Αν και υπάρχουν πολλές σχολές και στιλ τάι τσι τσουάν, οι τρεις βασικότερες (και αυτές από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους και οι υπόλοιπες) είναι η σχολή/στιλ Τσεν (η οποία είναι και η παλιότερη καθώς φέρεται να έχει ιδρυθεί τον 17ο αιώνα), η σχολή/στιλ Γου και η σχολή/στιλ Γιανγκ· αν και είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την κάθε σχολή μέσα σε λίγες λέξεις, το Γιανγκ είθισται να θεωρείται αυτό που δίνει περισσότερη έμφαση στην υγεία και την ευεξία, το Γου το πιο «μαχητικό» και το Τσεν το πιο «γρήγορο».

Η εξάσκηση στο τάι τσι τσουάν γίνεται σε φόρμες –συνήθως σε μια μεγάλη και σε μία ή περισσότερες μικρές. Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του είναι η πολύ αργή ταχύτητα με την οποία εκτελούνται οι φόρμες, ταχύτητα η οποία έχει οδηγήσει πολλούς να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του ως πολεμική τέχνη ή ακόμα και την ίδια την υπόστασή του ως τέτοια. Και παρότι η αλήθεια είναι ότι ειδικά στη Δύση και ειδικά μετά τη δεκαετία του 1960, οι περισσότεροι δάσκαλοι δίνουν έμφαση στην εφαρμογή του ως μέθοδο ευεξίας, υγείας και μακροζωίας, και τα τρία στιλ/σχολές έχουν μαχητικές εφαρμογές (διδάσκουν μάλιστα και ένοπλες φόρμες) οι οποίες δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα «σκληρά», «εξωτερικά» στιλ κινεζικών πολεμικών τεχνών· ο λόγος για τον οποίο οι φόρμες του τάι τσι τσουάν εκτελούνται αργά είναι ώστε να μπορέσει ο ασκούμενος να αντιληφθεί καλύτερα τη σωστή θέση του σώματος και να τη συνδυάσει με την αναπνοή.


Εξοπλισμός: Άνετα ρούχα, αθλητικά ή κλασσικά κινεζικά (τ-σερτ, παντελόνι φόρμας, ίσια αθλητικά παπούτσια ή μαύρο ή λευκό σακάκι και παντελόνι και παπούτσια τύπου «κουνγκ φου»). Ξύλινο ή μεταλλικό ξίφος για όσους ασκούνται στις σχετικές φόρμες.×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι