Λόγια πάνω στο Δρόμο... από τον Νίκο Κορρέ

εικόνα άρθρου
Από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης μου με το Αϊκίντο είχα ακούσει για ένα Έλληνα Αικιντόκα ο οποίος έχει εκπαιδευθεί στην Ιαπωνία και τώρα ζει σε ένα μακρινό χωριό του Πηλίου, ακολουθώντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.
εικόνα άρθρου
Στάση ονομάζουμε την τοποθέτηση του σώματος ενάντια στη βαρύτητα. Στην πολεμική τέχνη ο όρος υποδηλώνει το σημείο έναρξης μιας δυναμικής κίνησης προς ένα στόχο. Αμυνόμενος και επιτιθέμενος βγαίνουν από τη συμμετρία της στάσης του χαιρετισμού και προετοιμάζονται για την επικείμενη συμπλοκή.
εικόνα άρθρου
Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη (περίπου διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και ταυτόχρονα ρεκόρ μη ενασχόλησης με αθλητική δραστηριότητα
εικόνα άρθρου
Σε όλα τα εγχειρίδια Αϊκίντο αναφέρεται σαν ένας όρος που περιγράφει μια σειρά από απροσδιόριστες τεχνικές. Όσοι προσπαθήσουν να αναζητήσουν την έννοια του όρου στο διαδίκτυο θα διαβάσουν ότι είναι οι ρίψεις συγχρονισμού, ή ρίψεις της μιας αναπνοής.
εικόνα άρθρου
Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει τον όρο “ψυχοσωματικά”, οι περισσότεροι έχουμε δώσει σε αυτήν την έννοια κάτι ανύπαρκτο, που μπορεί να βρίσκεται στη φαντασία μας χωρίς ουσιαστικά να είναι αληθινό.
εικόνα άρθρου
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ιστορίες με ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνταν δεκαπέντε- είκοσι χρόνια με πολεμικές τέχνες και μετά για λόγους που καλύπτονται με πέπλο μυστηρίου σταματούν οριστικά την ενασχόληση τους με αυτές. Όσο περισσότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή γνωρίζουμε τόσο πιο έγκαιρα μπορούμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
εικόνα άρθρου
Πριν αρκετά χρόνια αποφάσισα υποκινούμενος από ένα φίλο και δάσκαλο πολεμικών τεχνών να παρακολουθήσω ένα μάθημα Αϊκίντο. Πήγα στη σχολή που εκείνη την εποχή υπήρχε και για καλή μου τύχη απείχε είκοσι λεπτά με το λεωφορείο (δεν είχα μεταφορικό μέσο) από το σπίτι μου. Παλαιότερη ενασχόληση μου με πολεμικές τέχνες με βοήθησε να διακρίνω την ομορφιά και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τέχνης. Είναι λίγο να πω ότι εντυπωσιάστηκα.

φωτογραφία αρθρογράφου

Nίκος Κορρές

Πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησα να αρθρογραφώ για γνωστό περιοδικό πολεμικών τεχνών και από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά.

Τις αλλαγές, δυστυχώς, τις γνωρίσαμε όλοι. Αναλύσεις, συζητήσεις, πτωχεύσεις, όροι, δάνεια. Το συμπέρασμα είναι ότι από τον οικονομικό τομέα εξαρτώνται τα πάντα. Όταν πλέον ρωτάς κάποιον "πώς είσαι;" σου απαντά ανάλογα με το αν έχει δουλειά ή λεφτά. Η ψυχική και σωματική υγεία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και αυτό είναι το πιο λυπηρό.

Το περιοδικό στο οποίο αρθρογραφούσα έκλεισε ελλείψει πωλήσεων. Ο Τύπος γενικότερα έχει πληγεί και η κατάσταση δε δείχνει άμεση ανάρρωση. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στο κόσμο μας δε μπορεί να αναστηθεί και αυτή η συνειδητοποίηση είναι πολύτιμη. Αυτό το γεγονός γεννά ελπίδες, ιδιαίτερα στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Είναι σκληρό να λες ότι κάποιες σχολές έπρεπε να κλείσουν, κάποιοι εκπαιδευτές να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Εξαπατούσαν τους πελάτες τους. Άθλιοι χώροι, κακή εκπαίδευση, κακό αποτέλεσμα. Κάποιος μπορεί να πει ότι και εδώ έχουμε μια μικρή κοινωνία η οποία είναι σμίκρυνση του κόσμου. Διαφωνώ, ο στόχος των πολεμικών τεχνών είναι να ασκεί το σώμα και το πνεύμα. Σκοπός της αγωγής αυτής είναι η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσω της προσωπικής εξέλιξης. Μέσα από αυτές τις διαπιστώσεις είμαι σίγουρος ότι θα εμφανισθούν νέοι άνθρωποι με όραμα και θέληση.

Μέσα από τη στήλη αυτή θα προσπαθήσω να καλύψω το κομμάτι των πολεμικών τεχνών που έχει σχέση με τη σωματική, ψυχική, κοινωνική ευεξία. Η επιστήμη του αθλητισμού προχωρά με γοργά βήματα. Πολλά στοιχεία επιβάλλεται να γνωρίζουμε ως μαθητές και να διαφοροποιήσουμε ως δάσκαλοι. Επιπλέον θα ασχοληθώ με οτιδήποτε ακούω να απασχολεί τον κόσμο των πολεμικών τεχνών με τον οποίο συναναστρέφομαι. Μέσα σε αυτούς θα είστε και οι αναγνώστες της στήλης αυτής. Μπορείτε να στέλνετε ερωτήσεις ή θέματα που θα θέλατε να μάθετε.

Ευχαριστώ το Νίκο Ιλαρίδη που μου πρότεινε να πάρω μέρος στον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι