Μποξ Σαβάτ

Το μποξ σαβάτ είναι ένα μαχητικό άθλημα διαφορετικό από τα περισσότερα που γνωρίζουμε: αφενός προέρχεται από τη Γαλλία, μια χώρα που ταυτισμένη με την υψηλή κουλτούρα και αφετέρου δεν κρύβει την καταγωγή του από τους δρόμους (και ενίοτε τους κακόφημους δρόμους) των γαλλικών πόλεων και των λιμανιών του 18ου και 19ου αιώνα. Όπως συνέβη και με την πυγμαχία, με την οποία στη διαδρομή διασταυρώθηκε και από την οποία επηρεάστηκε, το μποξ σαβάτ ξεκίνησε χωρίς κανόνες όμως με το πέρασμα των χρόνων συστηματοποιήθηκε και το 1825 άρχισε να διδάσκεται επίσημα, στο γυμναστήριο του Μισέλ Κασό (ή Πισό) μεταξύ των μαθητών του οποίου λέγεται ότι συγκαταλεγόταν ο Αλέξανδρος Δουμάς υιός. Παίρνοντας από την πυγμαχία τον εξοπλισμό των χεριών, τα γάντια, και ορισμένους κανόνες σχετικά με τα χτυπήματα στην πλάτη, το μποξ σαβάτ απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τους δρόμους και μεταμορφώθηκε σε ένα μαχητικό άθλημα για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τεχνικά μιλώντας, το μποξ σαβάτ θα φέρει στον νου το κικ-μπόξινγκ με το οποίο μοιράζεται τη χρήση χεριών και ποδιών –η βασική διαφορά είναι ότι στο πρώτο, οι αθλητές φορούν παπούτσια (από τα οποία προέρχεται και η ονομασία του: “σαβάτ” σήμαινε στη παλιά γαλλική αργκό “παλιό παπούτσι”) και τα λακτίσματα γίνονται μόνο με το κάτω μέρος του ποδιού και όχι με τα γόνατα. Στόχοι είναι σε όλο το σώμα όμως επιτρέπονται μόνο τέσσερα λακτίσματα και τέσσερα χτυπήματα με τα χέρια –αυτά βεβαίως ισχύουν για το αγωνιστικό μποξ σαβάτ καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το εξασκούν και σαν μέθοδο συμπλοκής, το λεγόμενο και “σαβάτ ντεφένς”. Αν και είναι αρκετά θεαματικό (κατά κάποιες πηγές στις τεχνικές του μπορεί να δει κανείς στοιχεία από ένα άλλο συστατικό του, το “σοσόν” ή “ζε μαρσεγιέ” το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν οι γάλλοι ναύτες και το οποίο περιλαμβάνει πολύ ανοιχτά λακτίσματα που θυμίζουν καποέιρα) είναι ιδιαίτερα ασφαλές και με τα χρόνια η δημοτικότητά του, εντός και εκτός Γαλλίας, έχει αυξηθεί θεαματικά.

Όντας άθλημα (με εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις και διακριτά επίπεδα ικανότητας), το μποξ σαβάτ απευθύνεται σε ανθρώπους νεώτερους και με ροπή προς μια πιο δυναμική και απαιτητική προπόνηση. Παρόλα αυτά, θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι αποκλείει οποιονδήποτε είναι σε στοιχειωδώς καλή κατάσταση και ενδιαφέρεται να ασκηθεί. Έχοντας μια προσέγγιση διαφορετική από αυτές των ασιατικών πολεμικών τεχνών (και των αθλημάτων που σχετίζονται με αυτές), το μποξ σαβάτ προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό πακέτο άσκησης, αυτοάμυνας και έκθεσης σε μια κουλτούρα που από πολλές απόψεις είναι πολύ πιο κοντά μας.

Εξοπλισμός: Ανάλογος με της πυγμαχίας, ειδικά παπούτσια

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι