Ναγκινάτα

19-01.jpg

Παρόλο που οι περισσότεροι ασκούμενοι στις πολεμικές τέχνες έχουν υπόψη το ιαπωνικό ξίφος (ακόμα και αν ο χώρος τους είναι εντελώς διαφορετικός), η ναγκινάτα τόσο ως όπλο όσο και ως τέχνη, είναι σχετικά άγνωστη· τη γνωρίζουν μόνο όσοι παίζουν βίντεο-παιχνίδια και όσοι παρακολουθούν ιαπωνικές ταινίες εποχής. Παρόλα αυτά, στην Ιαπωνία το μαχητικό άθλημα που τη χρησιμοποιεί (και που επίσης ονομάζεται «ναγκινάτα») θεωρείται αρκετά γνωστή και μάλιστα αρκετοί τη χαρακτηρίζουν ως «το κέντο των γυναικών» καθώς από τα μέσα της περιόδου Έντο (1600-1868) και μετά, έχει επικρατήσει να θεωρείται γυναικείο όπλο –για μια σειρά ιστορικούς αλλά και... ανιστόρητους λόγους. Το ίδιο το όπλο πάντως, ελάχιστα παραπέμπει σε γυναίκες καθώς στην κανονική του μορφή πρόκειται για ένα κοντάρι μήκους περίπου 1,80 μέτρων το οποίο στην άκρη του περιλαμβάνει μια λάμα μήκους περίπου 50 εκατοστών και με συνολικό βάρος περί τα 8 κιλά!

Στην ιαπωνική παράδοση υπάρχουν τουλάχιστον έξι σχολές που η ύλη τους επικεντρώνεται στη χρήση της ναγκινάτα και από τις σχολές αυτές έχει προέλθει η σύγχρονη, αγωνιστική ναγκινάτα που γίνεται με εξοπλισμό και κανόνες παρόμοιους με αυτούς του κέντο: οι ασκούμενοι προσπαθούν χρησιμοποιώντας ένα ομοίωμα του όπλου από ξύλο και μπαμπού να χτυπήσουν δέκα στόχους στο σώμα του αντιπάλου –οι στόχοι είναι οι οκτώ του κέντο (τρεις στο κεφάλι, ένας στο λαιμό, ένας σε κάθε χέρι και δύο στο θώρακα) συν δύο ακόμα, στις κνήμες. Προκειμένου να διατηρείται η επαφή με τις κλασσικές σχολές, οι ασκούμενοι διδάσκονται και δύο σετ κάτα, οκτώ με τα όπλα που χρησιμοποιούνται και στους αγώνες (ξύλο και μπαμπού) και άλλα επτά με όπλα φτιαγμένα μόνο από ξύλο. Παράλληλα, και όπως συμβαίνει και με το κέντο, οι ασκούμενοι (πιο συχνά, οι ασκούμενες) είθισται από κάποιο επίπεδο και πάνω να εξερευνούν και κάποια από τις κλασσικές σχολές ναγκινάτα και, συνήθως τις σχολές Τέντο Ρίου και Τζικισινκάγκε Ρίου. Η τέχνη, διοικείται παγκοσμίως από ομοσπονδίες υπό την εποπτεία της Παν-ιαπωνικής Ομοσπονδίας Ναγκινάτα, ενώ στην Ελλάδα, την αντίστοιχη εποπτεία έχει η Ελληνική Ομοσπονδία Κέντο-Ιάιντο-Ναγκινάτα.


Εξοπλισμός: Λευκό σακάκι εξάσκησης με κοντά μανίκια, σκουρόχρωμο φαρδύ παντελόνι-κιλότα ιππασίας (χακάμα), προστατευτική πανοπλία, αγωνιστική ναγκινάτα (από ξύλο και μπαμπού) και σε πιο προχωρημένο στάδιο, ξύλινη ναγκινάτα.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι