Τέχνη του Ευ ζην... από την Ελευθερία Καζαντζή

εικόνα άρθρου
Οι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών πάντα έλεγαν ότι είναι σημαντικό να έχουμε συνείδηση για τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πρακτική και με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε μέσα στο ντότζο,
εικόνα άρθρου
Κατά την διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν διάφορες γιορτές, κλείνουν τα σχολεία λόγω των εορτασμών, στις δουλειές μας φροντίζουμε να κερδίζουμε μέρες για την άδεια μας και έτσι να τα αφήσουμε όλα στην άκρη
εικόνα άρθρου
Αυτή είναι η βασική οδηγία των δασκάλων μας όταν κάνουμε πρακτική στις πολεμικές τέχνες. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς μπορεί κάποιος πραγματικά να κρατήσει αυτήν την εσωτερική στάση ζώντας σε έναν κόσμο που είναι βαθιά διαταραγμένος;
εικόνα άρθρου
“Τα πάντα ρεί”. Όλα αλλάζουν. Συνεχώς. Μια διαχρονική αλήθεια. Δεν το έλεγαν μόνο οι πρόγονοί μας, αλλά είναι γεγονός, ότι συναντάμε αυτήν την συνεχή αλλαγή να αναφέρεται σε πολλές πολιτισμικές παραδόσεις.
εικόνα άρθρου
Ιδρυτής του Γιανγκ στυλ στο Τάι Τσι Τσουάν είναι ο Γιάνγκ Λου Τσαν που γενήθηκε το 1799 και πέθανε το 1872. Καταγόταν από την περιφέρεια Yongnian που βρίσκεται στην επαρχία Hebei η οποία είναι ακριβώς κάτω από την επαρχία Henan.
εικόνα άρθρου
Είναι πολύ όμορφο και ενθαρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τις πολεμικές τέχνες. Οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να βρει για την τέχνη που του αρέσει είναι πάρα πολλές, τα βίντεο με δασκάλους των διαφόρων στυλ είναι αμέτρητα και όλα αυτά “διαχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις”.

φωτογραφία αρθρογράφου

Ελευθερία Καζαντζή

Το 1986 ήρθα σε πρώτη επαφή με το Τάι Τσι Τσουάν, το Τσι Κούνγκ και το Ζαζέν. Ο Πέτρος Κουρόπουλος είναι ο άνθρωπος που "έφερε" το Τάι τσι και το Ζαζέν στην Ελλάδα και είχα την τύχη να μαθητεύσω κοντά του γύρω στα είκοσι χρόνια. Από την πρώτη φορά που έκανα πρακτική ήξερα ότι αυτό είναι το μονοπάτι μου. Συνέχισα να διευρύνω τις γνώσεις γύρω από αυτό κάνοντας πολλά σεμινάρια με τον Μάστερ Τσεν Ξιάο Γουάνγκ, (που είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε στην Αθήνα όπου μας επισκέφθηκε πολλές φορές), τον Άλεξ Ντονγκ, τον σίφου Τσεν Μπινγκ και Τσι Κούνγκ από την Γουέν Μέι Γιού και Έβα Κόσκουμπα. To 1996 έκανα πρακτική στο Ζαζέν με τον Χαράντα Ρόσι και από τότε μέχρι και σήμερα συναντώ διάφορους δασκάλους όπου μαθητεύω κοντά τους εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στην εσωτερική καλλιέργεια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκω αυτές τις τέχνες.

Η επαφή μου με το γράψιμο ξεκίνησε από την εφηβική μου ηλικία. Αγαπώ πολύ αυτόν τον τρόπο έκφρασης γι’αυτό και έχω γράψει κείμενα για διάφορα έντυπα μέσα στα χρόνια. Η συνεργασία μου με τον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Tεχνών μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω για τις τέχνες που αγαπώ πάρα πολύ και είμαι ευγνώμων για αυτό.

Η σελίδα μου λέγεται η "Τέχνη του Ευ ζην", γιατί μπορεί να παίρνω ως αφορμή θέματα που έχουν να κάνουν με τις πολεμικές τέχνες, αλλά δια μέσου αυτών μπορώ επίσης να αναπτύξω τις αντιλήψεις μου για αυτήν την ίδια την τέχνη της ζωής, που είναι και το ζητούμενο.

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι