Τανγκ Σου Ντο (Σου Μπακ Ντο)

24-01.jpg

Από μια περίεργη σύμπτωση, που σχετίζεται με την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, το τανγκ σου ντο είναι από τις πολεμικές τέχνες με την πιο μακρόχρονη διαρκή παρουσία στη χώρα μας. Αν και ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει σε δημοτικότητα το τάεκβοντο (ειδικά μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τη θυελλώδη ανάπτυξη του τελευταίου), παρέμεινε μια τέχνη με φανατικούς φίλους και εξακολουθεί να διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο σχολών σε όλη τη χώρα. Η ιστορία του τανγκ σου ντο, όπως και του τάεκβοντο είναι όσο παλιά ή καινούρια επιλέγει κάθε ιστορικός, όμως όλοι συμφωνούν ότι η ονομασία τανγκ σου ντο οφείλεται στο δάσκαλο Χουάνγκ Κι (1914-2002), ο οποίος μελέτησε κινεζικές πολεμικές τέχνες όταν έζησε στη Μαντζουρία την περίοδο που η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή –η κινεζική επιρροή, αντικατοπτρίζεται και στην ονομασία της τέχνης καθώς το «τανγκ» σημαίνει, ουσιαστικά, «Κίνα». Μετά το Β’ ΠΠ και την επιστροφή του στην Κορέα, ονόμασε την τέχνη του αρχικά «μου ντουκ κουάν», στη συνέχεια «τανγκ σου ντο» και τέλος «σου μπακ ντο», ονομασία που χρησιμοποιείται και σήμερα εναλλακτικά με την ονομασία «τανγκ σου ντο».

Ίσως εξαιτίας της επιτυχίας του στις ΗΠΑ (η οποία κατά ένα ποσοστό οφείλεται στην ενασχόληση μ’ αυτό του δημοφιλούς σταρ ταινιών δράσης, Τσακ Νόρις), το τανγκ σου ντο δίνει αρκετά έμφαση στο ελεύθερο παίξιμο –η εκπαίδευσή του, χρησιμοποιεί βεβαίως, όπως όλες οι τέχνες της Άπω Ανατολής τις φόρμες (χιούνγκ), όμως το ελεύθερο παίξιμο ή σπάρινγκ είναι από τα στοιχεία του που ξεχωρίζουν και που κάνουν αρκετούς να το προτιμούν. Το παίξιμο γίνεται με τους κανόνες της ήμι-επαφής (semi-contact) και οι δύο αντίπαλοι παίζουν είτε στους τρεις πόντους, είτε στα δύο λεπτά. Τεχνικά, το στιλ είναι ισορροπημένο μεταξύ χεριών και ποδιών ενώ, όπως συμβαίνει και με το τάεκβοντο, δε λείπουν κάποια εντυπωσιακές τεχνικές, τόσο λακτισμάτων όσο και ανατροπών του αντιπάλου.


Εξοπλισμός: Λευκή φόρμα τύπου τανγκ σου ντο (σακάκι, παντελόνι). Προστατευτικά για το ελεύθερο παίξιμο (κράνος, γάντια).

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι