Η στολή προπόνησης

εικόνα άρθρου

Η στολή προπόνησης για κάποιον που ασχολείται με πολεμικές τέχνες είναι το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού του. Είναι το πρώτο έξοδο που πρέπει να κάνουμε αφού έχουμε γραφτεί σε μια σχολή. Η σωστή επιλογή της θα μας γλυτώσει από περιττά έξοδα (αν δε γνωρίζουμε θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε νέα στολή σε σύντομο χρονικό διάστημα) και θα μας διευκολύνει  στην εκμάθηση της τέχνης που έχουμε επιλέξει.

Ο βασικότερος λόγος της ενδυμασίας σε μια πολεμική τέχνη είναι η λειτουργικότητα και η άνεση που μας προσφέρει το υλικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Πρόσθετοι λόγοι, είναι ο σεβασμός στην παράδοση της τέχνης καθώς και η εξάλειψη των ενδυματολογικών ανισοτήτων. Όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως στάτους, μέσα στη σχολή είναι ντυμένοι με τα ίδια ρούχα.

Περιγραφή της στολής   

Η στολή προπόνησης είναι λευκή και ονομάζεται Keikogi ή Dogi ή Gi και αποτελείται από το πάνω μέρος (Uwagi), το κάτω μέρος (Shitabaki) και τη ζώνη (Obi).Το πάνω μέρος (Uwagi) αποτελείται από δυο διαφορετικές ραφές και πάχη. Το άνω μέρος που καλύπτει τους ώμους, πλάτη, στήθος (Sashiko), το οποίο είναι σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί και να αντέχει γραπώματα, τραβήγματα, ρίψεις και το κάτω μέρος (Hishisashi) του οποίου η χρήση είναι αισθητική.Το κάτω μέρος, παντελόνι (Shitabaki = εσώρουχο) έχει ενίσχυση υφάσματος στην περιοχή του γόνατος για να αντέχει τη μάχη στο έδαφος και τις πτώσεις.

Η Ζώνη (Obi) είναι συνήθως μια απλή λωρίδα υφάσματος πάχους συνήθως 4 εκατοστών η οποία περνιέται δυο φορές γύρω από τη μέση μας. Χρησιμότητα της είναι να κλείνει το πάνω μέρος.

Ιστορική αναδρομή


Η στολή εισήχθη στις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες περίπου το 1920 από τον Τζίγκορο Κάνο τον ιδρυτή του Τζούντο. Μέχρι τότε οι ασκούμενοι φορούσαν στην προπόνηση τα ρούχα με τα οποία δούλευαν...


Η στολή εισήχθη στις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες περίπου το 1920 από τον Τζίγκορο Κάνο τον ιδρυτή του Τζούντο. Μέχρι τότε οι ασκούμενοι φορούσαν στην προπόνηση τα ρούχα με τα οποία δούλευαν. Με τη πάροδο των ετών οι πολεμικές τέχνες προσάρμοσαν ανάλογα με τα εκάστοτε χαρακτηριστικά τους τις στολές. Για παράδειγμα το Καράτε χρειαζόταν πιο εύκαμπτη στολή, έτσι το Sashiko έγινε πιο λεπτό. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες εταιρίες που ειδικεύονται σε μαζική, ή κατά παραγγελία, παραγωγή στολών ανάλογα με την πολεμική τέχνη.

Μέγεθος Στολής

Το μέγεθος είναι συνήθως το δυσκολότερο κομμάτι στην επιλογή σας. Όταν μιλάμε για στολές μαζικής παραγωγής θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πλειονότητα των εταιριών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν μεγέθη τα οποία αυξομειώνονται ανά δέκα εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν σε διαστάσεις: 1,20, 1,30, 1,40, 1,50 κλπ. Το πρόβλημα υπάρχει για όσους βρίσκονται σε ενδιάμεσα ύψη, για παράδειγμα 1,85. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με το δάσκαλο που θα σας συστήσει την κατάλληλη δεκάδα. Εμπειρικά, θα σας έλεγα πως αν έχετε ενδιάμεσο ύψος και είστε εύσωμος είναι προτιμότερο να πάρετε το μεγαλύτερο νούμερο και το αντίθετο αν είστε πολύ αδύνατος. Είναι γενικώς προτιμότερο να είναι η στολή μεγαλύτερη. Έχετε υπόψιν σας ότι το ύφασμα των περισσότερων στολών μαζεύει με τα πλυσίματα.

Διάσταση Keikogi
Το ιδανικό μέγεθος πάνω στο σώμα πρέπει να είναι:
•    3-4 πόντους πάνω από τον καρπό,
•    3-4 πόντους πάνω από τον αστράγαλο,
•    πλήρη κλείσιμο του πάνω μέρους (να καλύπτεται ολοκληρωτικά η περιοχή του στήθους).

Αφού το φορέσετε θα πρέπει να μπορείτε με άνεση να σηκώσετε ψηλά τα χέρια και να κάνετε βαθύ κάθισμα.

Αγορά

Οι σχολές πολεμικών τεχνών δεν πουλάνε στολές. Κάποιες όμως κάνουν συγκεντρωτικές παραγγελίες και πετυχαίνουν αντί εσάς, καλή τιμή. Οπότε πριν αγοράσετε ρωτήστε μήπως μπορείτε να την προμηθευτείτε μέσω της σχολής. Έχετε υπόψιν σας ότι αν κάνετε συχνά προπονήσεις θα χρειαστείτε το λιγότερο δυο στολές (μια να φοράμε και μια να πλένεται). Η αγορά μέσω σχολής είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη λύση γιατί μόνο ο δάσκαλος ή κάποιοι παλιοί μαθητές μπορούν να σας κατευθύνουν σωστά στην επιλογή σας.

Φροντίδα στολής

Μετά την προπόνηση  θα πρέπει να την απλώσετε, από την ανάποδη, άμεσα για να στεγνώσει. Αν η στολή σας είναι αρκετά ιδρωμένη και έχει μείνει πάνω 3-4 ώρες στην τσάντα τότε θα πρέπει να την πλύνετε άμεσα. Τους καλοκαιρινούς μήνες αν κάνετε έντονη προπόνηση και ιδρώνετε αρκετά μια στολή μπορεί να μείνει σε καλή κατάσταση για 2 προπονήσεις, τους χειμερινούς σίγουρα για 3 προπονήσεις.

Πλένουμε στο πλυντήριο πάντοτε από την ανάποδη (ειδικά στο Uwagi συγκεντρώνεται στα σημεία του αυχένα, των ώμων και της πλάτης σμήγμα και ιδρώτας δίνοντας ένα κίτρινο χρώμα στο ύφασμα) χρησιμοποιώντας χλωρίνη πλυντηρίου και σαπούνι σε μέση θερμοκρασία και πάνω από 60 λεπτά. Μετά το στέγνωμα περνάμε στο σχολαστικό σιδέρωμα. Στόχος του σιδερώματος είναι κατά κύριο λόγο ο σωστός καθαρισμός μέσω της υψηλής θερμοκρασίας και δευτερευόντως για λόγους καλαισθησίας. Κάθε 2-3 πλύσεις πλένουμε και το Obi.

Διορθώστε άμεσα μικρο-σκισίματα και όποια ατέλεια παρατηρήσετε γιατί κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα μεγαλώσει.

Η ατομική καθαριότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής της στολής σας. Όσο καθαρότεροι ξεκινήσουμε την προπόνηση τόσο αραιότερες θα είναι οι πλύσεις και κατά συνέπεια η διάρκεια ζωής του υφάσματος. Το πως φοράμε και φροντίζουμε το Keikogi δείχνει και το επίπεδο μας στη τέχνη.


www.bushinkan.gr
Νίκος Κορρές
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι