Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη (περίπου διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και ταυτόχρονα ρεκόρ μη ενασχόλησης με αθλητική δραστηριότητα σε ηλικίες μέχρι 17 ετών.
Ανήκω στη γενιά εκείνων που λένε “εμείς πηγαίναμε στη γειτονιά και παίζαμε με τις ώρες, πόσο όμορφα ήταν!!”. Στις μέρες μας δεν υπάρχει γειτονιά, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, θα πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε να αναπολούμε ως γονείς και να δούμε με υπευθυνότητα τη σημερινή κατάσταση.
Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα υπάρχουν οι αθλητικές παιδικές δραστηριότητες όπου η μόνη διαφορά με το παιχνίδι της γειτονιάς είναι η διάρκεια της δραστηριότητας και η χρηματική συνδρομή. Η χαρά του παιχνιδιού, η ξεγνοιασιά, η ελευθερία είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αθλητικής δραστηριότητας.
Όσον αφορά την ασφάλεια των παιδικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να αναλύσουμε τα στοιχεία που έχουμε από τους τραυματισμούς παιδιών μέχρι 8 ετών όπου επισκέπτονται κάποια υγειονομική μονάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των τραυματισμών σε αυτές τις ηλικίες συμβαίνει σε παιδικές χαρές!
Είναι όμως όλες οι αθλητικές δραστηρίοτητες ασφαλής; Η στατιστική μας δίνει και εδώ απάντηση. Η πιο επικίνδυνη αθλητική δραστηριότητα, από πλευράς τραυματισμών, σε παιδικές ηλικίες είναι το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.
Τα τελευταία χρόνια οι πολεμικές τέχνες έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα ως εξωσχολικές παιδικές δραστηριότητες, ωστόσο έχουμε αρκετές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της πολεμικής τέχνης. Σε αυτό το άρθρο θα παρέχουμε γνώσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση των παιδιών στις πολεμικές τέχνες.Θα ήθελα να σημειώσω ότι δε θα υποστηρίξω την παιδική πυγμαχία και τις μεικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ) γιατί δεν έχω στη διάθεση μου αρκετά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν την ασφάλεια τους.
–Ως γονείς θα πρέπει να κατανοήσουμε το στυλ της πολεμικής τέχνης που θέλουμε να ξεκινήσει το παιδί μας. Κάθε στυλ έχει κανόνες, εξοπλισμό (θώρακες, μασελάκια, κράνος, στολή κλπ) και πρωτόκολλο ασφαλείας. Ενημερωθείτε γύρω από αυτά. Εξετάστε λεπτομερώς το χαρακτήρα της πολεμικής τέχνης και αποφασίστε αν ταιριάζουν στο παιδί σας. Αυτή η απόφαση θα είναι πρέπει να είναι προϊόν δοκιμαστικής προπόνησης και όχι από ένα βίντεο που παρακολουθήσατε.
–Εκπαιδευτής και χώρος προπόνησης. Κατά τη γνώμη μου ο εκπαιδευτής παίζει το σημαντικότερο λόγο στην απόφαση σας. Η εξειδίκευση πάνω στην παιδική πολεμική τέχνη, η προσέγγιση με το παιδί σας,η διδασκαλία και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, οι γνώμες άλλων γονέων για τη δουλειά του, θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση σας.
...Αν το ύφος της πολεμικής τέχνης είναι ρίψεις και το έδαφος του χώρου προπόνησης δεν διαθέτει στρώματα τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού
Φανταστείτε ότι επιθυμείτε να γράψετε το παιδί σας μπάσκετ. Διαπιστώνετε ότι το γήπεδο έχει διάσπαρτες και απροστάτευτες κολώνες, τι απόφαση θα παίρνατε; η απάντηση είναι εύκολη γιατί γνωρίζετε το ύφος της αθλητικής δραστηριότητας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι σε μια απόφαση όπως αυτή όλα είναι αλληλένδετα. Αν το ύφος της πολεμικής τέχνης είναι ρίψεις και το έδαφος του χώρου προπόνησης δεν διαθέτει στρώματα τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού.
–Κατάλληλη ηλικία. Κάθε σχολή έχει τμήματα με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, κάθε μια από αυτές έχει διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση. Ενημερωθείτε για τα τμήματα και το “ύφος” που προσεγγίζει την πολεμική τέχνη. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι όσο μικρότερης ηλικίας είναι το τμήμα τόσο και πιο παιγνιώδη χαρακτήρα έχει το μάθημα. Οι μικρές ηλικίες που έρχονται σε ένα σύγχρονο χώρο πολεμικών τεχνών καλλιεργούν τα χαρακτηριστικά της τέχνης με ένα τρόπο που είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Μην φαντάζεστε ότι γράφετε τα παιδιά σας οικότροφους σε ναό Σαολίν!!!!!!
–Ενημερωθείτε εξαρχής για το κόστος του εξοπλισμού της τέχνης. Προσθέστε στα κριτήρια επιλογής σας και αυτό τον παράγοντα. Προλαμβάνεται ένα ψυχικό τραυματισμό σε περίπτωση αδυναμίας οικονομικής ανταπόκρισης.
–Όπως σε κάθε αθλητική δραστηριότητα έτσι και στις πολεμικές τέχνες υπάρχουν δυο δρόμοι. Κάθε ένας που ξεκινάει μπορεί να ασχοληθεί για λόγους άσκησης, εκμάθησης κλπ ή να ασχοληθεί επαγγελματικά ( πρωταθλητισμός,αγώνες). Αν επιλέξετε να ασχοληθείτε ανταγωνιστικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν τραυματισμοί των οποίων η σοβαρότητα δεν έγκειται μόνο στη δική σας προετοιμασία. Επειδή όταν μιλάμε για ασφάλεια εννοούμε και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας, ξεκαθαρίστε μέσα σας τους λόγους που πηγαίνετε σε μια πολεμική τέχνη ή στέλνετε τα παιδιά σας.
Ένα παιδί που περνάει όμορφα στο χώρο άσκησης, του αρέσει το παιχνίδι αλλά δεν συμπαθεί τους αγώνες και τον ανταγωνισμό δεν το βοηθάτε πιέζοντας το. Με το να θέλουμε το παιδί μας να επιλέξει ένα δρόμο που δεν του ταιριάζει το τραυματίζουμε ψυχολογικά. Επικοινωνήστε με το παιδί και τον προπονητή και αποφασίστε από κοινού.
Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά μας να ξεκινήσουν μια αθλητική δραστηριότητα. Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παιδική παχυσαρκία μαστίζει την Ελλάδα. Οι πολεμικές τέχνες είναι η ασφαλέστερη άσκηση που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στις σωματικές δεξιότητες αλλά και στον ψυχο- κοινωνικό τομέα. Ωστόσο θα πρέπει να ενημερωθούμε πριν κάνουμε την εγγραφή του παιδιού μας. Κατανοήστε ότι υγεία είναι η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία ενός ατόμου. Όταν μιλάμε για ασφάλεια εννοούμε τη διαφύλαξη όλων των επιμέρους παραγόντων που συνθέτουν τον όρο υγεία. Ενημερωθείτε γύρω από την τέχνη, επικοινωνήστε με τον εκπαιδευτή και το παιδί σας, αξιολογήστε τα απαιτούμενα και στο κατά πόσο είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε ως γονείς πρωτίστως (ωράριο προπόνησης, κόστος) και μετά με το παιδί. Ο Τραυματισμός ενός παιδιού μπορεί να μην οφείλεται στην πολεμική τέχνη αλλά στο οικογενειακό του περιβάλλον που τον φαντάζεται κάτι το οποίο εκείνο δεν θέλει να γίνει.
Η πολεμική τέχνη προάγει υγεία όχι καταξίωση.
www.bushinkan.grΝίκος Κορρές