Τακτικά μέσα στο Τατάμι εμφανίζονται κράμπες οι οποίες συνήθως αποκαθιστώνται γρήγορα. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της δραστηριότητας ή σε τραυματισμό αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν άμεσα.
Ενώ η αθλητική επιστήμη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς δεν έχει μπορέσει να εξιχνιάσει τι προκαλεί τις κράμπες.
Με τον όρο μυική κράμπα εννοούμε μια έντονη σύσπαση του μυός η οποία συμβαίνει χωρίς τη θέληση μας. Η σύσπαση προκαλεί έντονο πόνο και σκλήρυνση που κρατά από δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά, ο αθλητής υποχρεώνεται να σταματήσει την άσκηση.
Οι μύες ή μυς που προσβάλλεται παίρνει μέρος στην άσκηση, άλλοτε σαν πρωταγωνιστής, ανταγωνιστής ή ακόμα και σταθεροποιητικός της κίνησης.
Το φαινόμενο αποκτά ενδιαφέρον αν αντιληφθούμε ότι ο μυς τη συγκεκριμένη στιγμή αποφασίζει μόνος του να συσπαστεί ή λαμβάνει εγκεφαλικό ερέθισμα για σύσπαση χωρίς τη θέληση μας.
Οι αιτίες είναι υπό διερεύνηση. Μια από τις επικρατέστερες είναι η παρεμπόδιση της αιματικής κυκλοφορίας. Τι μπορεί όμως να οδηγήσει εκεί;
-Μεγάλος όγκος προπόνησης ο οποίος γεμίζει με γαλακτικό οξύ ένα μυ.
-Έντονες συσπάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ζέσταμα και διατάσεις στις κύριες μυικές ομάδες.
-Λάθος διαιτολόγιο.
-Φαρμακευτική αγωγή (λήψη διουρητικών)
-Κρύο περιβάλλον.
-Κακός αθλητικός εξοπλισμός.
-Πιεστικός ρουχισμός.
-Αγγειακό πρόβλημα (κιρσοί)
-Λοιμώξεις που έχουν οδηγήσει σε αφυδάτωση πχ γαστρεντερίτιδα
Παλαιότερα πίστευαν ότι η έλλειψη μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου, χλωριούχου νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών ή βιταμινών οδηγούσαν σε κράμπες ωστόσο μετά από τελευταία πειράματα δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο. Αυτό φυσικά δεν μειώνει τη σπουδαιότητα της διατροφής και της ενυδάτωσης ενός αθλητή.
Οι μύες που προσβάλλονται περισσότερο είναι οι αυτοί που χρησιμοποιούνται στο να κρατούν το σώμα στην όρθια στάση. Γάμπες, πίσω μέρος μηρού, κοιλιακοί, ραχιαίοι. Λιγότερο συχνά καμπτήρες δακτύλων χεριού, ποδιού.
Στις πολεμικές τέχνες επιρρεπείς είναι οι μύες που συμμετέχουν ενεργά πχ πόδια, κοιλιακοί στο Ταε-κβο-ντο.
Η εικόνα ενός αθλητή με κράμπα είναι χαρακτηριστική. Αδικαιολόγητη διακοπή ενέργειας, έντονος πόνος και σπασμός στη πάσχουσα περιοχή.
Η αντιμετώπιση είναι συνήθως εύκολη, ελαφρά διάταση της περιοχής με ταυτόχρονη μάλαξη του μυός. Η κατάσταση περιπλέκεται σε κράμπα κοιλιακών όπου ο σπασμός οδηγεί σε δίπλωση του σώματος του αθλητή (εμβρυακή στάση), εκεί η διάταση πρέπει να γίνει με δυο πεπειραμένα άτομα.
Ο αθλητής μπορεί να επιστρέψει στο άθλημα αφού εξαφανιστεί ο πόνος, αν επαναληφθεί η κράμπα τότε η δραστηριότητα διακόπτεται για αποφυγή τραυματισμού.
Τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε για να αποφύγουμε τις κράμπες είναι:
Σωστό διαιτολόγιο, πλούσιο σε οποιοδήποτε στοιχείο έχει ενοχοποιηθεί ακόμα και αν δεν έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργεί το φαινόμενο.
Σωστό προπονητικό πλάνο προσαρμοσμένο στα άτομα που βρίσκονται στην τάξη τη συγκεκριμένη στιγμή.
Καλή προθέρμανση και αποθεραπεία.
Πρόγραμμα διατάσεων.
Καλή ενυδάτωση πριν και στη λήξη του μαθήματος. Σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον απαιτείται και στη διάρκεια του μαθήματος λήψη υγρών για αποφυγή αφυδάτωσης.
Αποφυγή μεγάλης ποσότητας καφεΐνης
Αποφυγή αλκοόλ.
Όταν οι κράμπες εμφανίζονται τακτικά στις προπονήσεις σας μπορεί να είναι σημάδι υπέρ-προπόνησης και χρήζουν ιατρικής συμβουλής. Αξιολογείστε την κατάσταση με τον προπονητή σας.
Νίκος Κορρές