Όσοι έχετε διαβάσει παλιότερα άρθρα μου στον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών σίγουρα πιστεύετε ότι αντιφάσκω με ότι έχω ήδη γράψει. Σελίδες και σελίδες πάνω στο κομμάτι της αποκατάστασης και της ανάκτησης μετά τη προπονητική σαιζόν, διαδικτυακές ενημερώσεις από αθλητικούς ψυχολόγους του εξωτερικού για να επαληθεύσω τα γραφόμενα και να προσθέσω γνώση πάνω σε σημεία όπως η ψυχολογική αποφόρτιση του αθλητή από τον τόπο άθλησης και πολλά άλλα. Κάθε γνώση είναι πολύτιμη αλλά και η πείρα εξίσου. Η πείρα λοιπόν λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωστών δεν είναι επαγγελματίες πολεμοτεχνίτες. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ασκούνται καθημερινά και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που χωρίζουν τη προπόνηση σε πρωινή (φυσική κατάσταση-δύναμη) και απογευματινή (τεχνική). Οι περισσότεροι κάνουν κατά μέσο όρο 2-3 προπονήσεις εβδομαδιαίως. Μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι εσείς ανήκετε στις 3, για του λόγου το αληθές μπορείτε να ανοίξετε το παρουσιολόγιο της σχολής σας. Με λύπη θα διαπιστώσετε ότι από τη προηγούμενη χρονιά ασκηθήκατε λιγότερες από 156 φορές (52 εβδομάδες του έτους επί 3 φορές ανά εβδομάδα). Το λάθος των περισσότερων άρθρων μου είναι ότι εγώ μιλούσα για αθλητές των 400-500 προπονήσεων ετησίως. Εσείς με τη σειρά σας θεωρούσατε ότι σας αφορούν και έπρεπε να πάτε διακοπές για να αποσυμφορήσετε το κεντρικό νευρικό σύστημα και τις νευρομυικές συνάψεις από το φόρτο των δύσκολων προπονήσεων. Επιπλέον καταλαβαίνω ότι όλοι εσείς που ασκείστε με αυτό το ρυθμό έχετε επιδίωξη να βρεθείτε κάποια στιγμή σε ένα καλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας. Αυτό δεν είναι αδύνατο, ο τρόπος για να επιτευχθεί είναι να υπάρχει μια συνέχεια σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Η διακοπή της προπόνησης σε ένα συνηθισμένο αθλούμενο δεν ενδείκνυται αν δε συντρέχουν κάποιοι ψυχοσωματικοί λόγοι. Δηλαδή, αν δε αισθάνεται κουρασμένος, αν έχει ένα αθλητικό στόχο που επιθυμεί να πετύχει, αν του αρέσει και θέλει να διατηρήσει τη παρούσα κατάσταση τότε δεν υπάρχει λόγος διακοπών.
Αντιθέτως όταν υπάρχουν μεγάλα κενά μάθησης ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να κάνει συνδέσεις με προηγούμενες γνώσεις, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που προσεγγίζει κάποια νέα γνώση να αδυνατεί να συνθέσει ή να συσχετίσει με όσα είχε μάθει στο παρελθόν. Οι πολεμικές τέχνες απαιτούν πολύπλοκες κινητικές δεξιότητες οι οποίες μετά την εκμάθηση τους θα πρέπει να είναι σε θέση να εκδηλωθούν χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Γίνεται κατανοητό ότι δεν είναι μια συνηθισμένη αθλητική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο, υπάρχει μυϊκή εκμάθηση και μυϊκή μνήμη η οποία για να επιτευχθεί χρειάζονται αμέτρητες ώρες προπόνησης. Κάθε διακοπή του προγράμματος μάθησης θα πρέπει να γίνεται μόνο αν το αποτέλεσμα είναι σωστότερη μάθηση.
Μην επιλέγετε τις καλοκαιρινές διακοπές σαν μια συνήθεια αν θέλετε να μάθετε πολεμικές τέχνες. Η επαναφορά στο τατάμι είναι συνήθως μια δυσάρεστη εμπειρία όταν με λύπη διαπιστώνετε ότι έχετε χάσει ένα τμήμα της τεχνικής και της φυσικής σας κατάστασης. Επιπλέον αυτό το διάστημα προσαρμογής εγκυμονεί τραυματισμούς και χρειάζεται ιδιαίτερη προπονητική εμπειρία. Δυστυχώς οι πρώτες μέρες που ξαναρχίζετε δεν είναι η συνέχεια των προπονήσεων που σταματήσατε αλλά μια νέα αρχή. Το πόσο πίσω πήγατε εξαρτάται από το διάστημα διακοπής. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι όταν μετράμε το χρόνο διακοπών θα πρέπει να προσθέσουμε, το χρόνο προσαρμογής καθώς και τη χρονική επάνοδο στην κατάσταση που ήμασταν πριν σταματήσουμε.
Το μεγαλύτερο ποσοστό πάει καλοκαιρινές διακοπές γιατί πρέπει να πάει, γιατί πάνε όλοι οι άλλοι, γιατί πιέζει τον εαυτό του να νιώθει αυτό το διάστημα κουρασμένος. Διαφωνώ πλήρως με αυτή την άποψη υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ¨ακούς¨ το σώμα σου και να διακόπτεις όταν πραγματικά το χρειάζεσαι. Το πνεύμα σου δεν έχει ανάγκη να δει τη ταβέρνα της παραλίας, το καλοκαίρι απαραιτήτως, αλλά μπορεί να έχει ανάγκη για μια αθλητική απόδραση με την οικογένεια ένα χειμωνιάτικο Σ/Κ. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από κάποιες ώρες ύπνου (7-9 καθημερινά) μέσα σε αυτό το διάστημα αναπληρώνει τις ανάγκες του. Μην έχετε άγχος λοιπόν με τη σπουδαιότητα των καλοκαιρινών διακοπών στη προσωπική σας γενικότερη κατάσταση.
Η οικονομική κρίση που διανύουμε μας οδηγεί να επανεξετάζουμε κάποια θέματα που θεωρούσαμε δεδομένα και να τα προσαρμόζουμε στις ανάγκες της εποχής. Το γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα καλοκαιρινών διακοπών δεν είναι λόγος εργασιακής κατάθλιψης ή υπερκόπωσης. Συγκεντρωθείτε στη πολεμική τέχνη και προπονηθείτε πιο δημιουργικά. Εκμεταλλευτείτε το μικρό αριθμό μελών της σχολής σας και αν αυτή είναι κλειστή επιλέξτε ένα υπαίθριο μέρος για να συνεχίσετε. Μην αφήσετε τις καλοκαιρινές μέρες να πάνε χαμένες προπονητικά.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί τα μεγαλύτερα ατυχήματα καθώς και οι μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως. Το χαλαρό ψυχολογικό αίσθημα που επικρατεί το καλοκαίρι είναι η συχνότερη αιτία μη έγκαιρης διάγνωσης μιας επερχόμενης καταστροφής. Οι μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρίες έχουν καθιερώσει πλέον αυτούς τους μήνες την εκπαίδευση σε διαχείριση κρίσεων καθώς και τεστ πάνω στην αντοχή των εταιριών τους για να αποφευχθεί η συνέχιση του φαινομένου των καλοκαιρινών μηνών. Προσπαθήστε και εσείς με τη σειρά σας να είστε δραστήριοι σε όλους τους τομείς και επωφεληθείτε δημιουργικά από το γεγονός ότι οι περισσότεροι απέχουν. Δημιουργήστε το καλοκαιρινό διάστημα τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα σας βελτιώσουν στη πολεμική τέχνη έτσι ώστε να διατηρήσετε ένα σχετικά υψηλό αριθμό προπονήσεων ετησίως.
¨ Οι άνθρωποι δε προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι όταν είναι ευτυχισμένοι¨(Άντον Τσέχωφ) .
Νίκος Κορρές
Διαβάστε το άρθρο του Νίκου Κορρέ
«Για ποιο λόγο να ασχοληθεί κάποιος με τις πολεμικές τέχνες»