Προφίλ Τέχνης-ΣχολήςΤο Dojo του Καρέα της Αθηναϊκής Λέσχης Aikido, είναι το παλαιότερο Aikido Dojo στην Ελλάδα το οποίο βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία τα τελευταία 41 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του Ηλία Παπαθανάση, μαθητή τότε του Κώστα Πολίτη ο οποίος υπήρξε μαθητής του Kazuo Chiba shihan. Ο Κώστας Πολίτης ήταν αυτός ο οποίος εισήγαγε το Aikido στην Ελλάδα ως επίσημος εκπαιδευτής, ιδρύοντας το πρώτο ελληνικό dojo Aikido το 1976 στην Αθήνα. Το Dojo του Καρέα βασίστηκε σε ένα πυρήνα φοιτητών και νέων, οι οποίοι ως επί το πλείστον ήταν μέλη του Aikido Dojo του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, το οποίο λειτουργούσε από το 1978.Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 ο τεχνικός διευθυντής των δύο Dojo (Καρέα και Πολυτεχνείου), ήταν ο Kanetsuka sensei (7ο Dan Aikikai) ο οποίος διεξήγαγε ένα με δύο ετήσια σεμινάρια στην Ελλάδα.
Το 1989-90 ο Ηλίας Παπαθανάσης γνώρισε και δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με τον Inaba Minoru (8ο Dan Aikikai) Meiyo Shihan και διευθυντή (kancho, 1994-2009) του Shiseikan Budojo, Τόκιο, Ιαπωνία. Έκτοτε, το Dojo του Καρέα ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές και τη διδασκαλία του Inaba sensei, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Kashima Shin ryu kenjutsu. Τα μέλη του dojo επισκέπτονται τακτικά το Shiseikan και συμμετέχουν σε διεθνή σεμινάρια που διεξάγονται στην Ευρώπη από τον Inaba sensei και τους βασικούς εκπαιδευτές του Shiseikan.
Η εξάσκηση στο dojo του Καρέα περιλαμβάνει την μελέτη του Aikido παράλληλα με τα παραδοσιακά όπλα και τις τεχνικές του kashima no tachi
Το Aikido (合気道) είναι σύγχρονη πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε από τον Ueshiba Morihei (1883 -1969). Αποτελεί απόσταγμα των τεχνικών διαφόρων σχολών που μελέτησε ο Ueshiba sensei κατά την διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 30 ετών και κυρίως της σχολής Daitō-ryū Aiki-jūjutsu (大東流合気柔術), τις τεχνικές της οποίας διδάχτηκε από τον Takeda Sōkaku (武田 惣角,1859 –1943). Το Aikido περιλαμβάνει τεχνικές άοπλης μάχης γνωστές ως Taijutsu, ενώ με την προσθήκη όπλων όπως το σπαθί (Ken 剣,) και το ραβδί (Jō 杖) ολοκληρώνεται σε μία πλήρη ιαπωνική πολεμική τέχνη (bujutsu – 武術).
Kashima-no-TachiΟ Inaba Minoru υπήρξε μαθητής του Kunii Zen’ya, 18ου δασκάλου του Kashima-shin ryu, από τον οποίο διδάχθηκε την τεχνική του σπαθιού, της λόγχης και άλλων όπλων της σχολής. Μετά τον θάνατο του Kunii sensei, συνέχισε να αναπτύσσει και να διδάσκει την τέχνη που είχε διδαχθεί από τον μεγάλο αυτόν δάσκαλο, παράλληλα με το Aikido. Τιμώντας τον Kunii sensei ο Inaba sensei αποφάσισε να ονομάσει την τέχνη που διδάσκει kashima-no-tachi.
Στο dojo του Καρέα γίνεται εκτενής εκπαίδευση σε όλα τα όπλα του kashima no tachi που περιλαμβάνουν το σπαθί (katana), το μαχαίρι (tanto), το ραβδί (jo), την λόγχη (yari), τον λογχοπέλεκυ (naginata). Η βασική μελέτη πάνω στα όπλα επικεντρώνεται στο σπαθί (katana) σε τεχνικές με αντίπαλο (kenjutsu) αλλά και σε τεχνικές προσωπικής εξάσκησης (batoujutsu).
Προφίλ ΔασκάλουΒασικός εκπαιδευτής του συλλόγου είναι ο Ηλίας Παπαθανάσης 6ο Dan AikiKai ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του Aikido από το 1979