Το Bujinkan Dojo Hellas διοργανώνει σεμινάριο Νιντζούτσου – Νίνπο Τάιτζούτσου με θέμα: Κότο Ρίου– Κόπο Τζούτσου, με τον σιχάν Φίλιππο Ματζηρίδη, το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Δεκεμβρίου 2014, στις 17:00-21:00.
Κόστος: 35 ευρώ (2 ημέρες), 25 ευρώ (1 ημέρα).
Παρέχεται δίπλωμα παρακολούθησης του σεμιναρίου σε όλους τους συμμετέχοντες.
Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν ασκούμενοι οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης ή μαχητικού αθλήματος καθώς και ενδιαφερόμενοι χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες.
Ο πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών σε συνεργασία με το Bujinkan Dojo Hellas προσφέρει σε έναν τυχερό το προνόμιο να συμμετέχει δωρεάν στο σεμινάριο! Κάντε share και like αυτή τη δημοσίευση από τη σελίδα του Οδηγού στο fb (www.facebook.com/polemikestehnes) και θα λάβετε μέρος στην κλήρωση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 για την ανάδειξη του τυχερού!Το Bujinkan Dojo Hellas / Athens είναι κοντά στο κέντρο και θα το βρείτε πολύ εύκολα.
Διεύθυνσή του ντότζο:Ευπαλίνου 7
(κάθετη στην Πατησίων No 185)
11253 Πλατεία Αμερικής / Αθήνα
Πως να έρθετε στο ντότζο:Αν έλθετε με λεωφορείο-τρόλλεϋ, παίρνετε οποιοδήποτε διασχίζει την Πατησίων, και κατεβαίνετε στη στάση Καλλιφρονά ή Πλ.Κυπρου. Είναι η επόμενη στάση μετά την Πλατεία Αμερικής προς Πατήσια.
Λεωφορεία:
054, 608, 622, A8, B8.
Τρόλεϋ:
- 3 & 13 από Σύνταγμα - Βασ. Σοφίας,
- 14 από Κηφισσίας & Αλεξάνδρας,
- 5 & 11 από Σύνταγμα - Βασ. Αμαλίας.
Μπορείτε να έλθετε και με τον Ηλεκτρικό. Κατεβαίνετε στη στάση Άγιος Νικόλαος, και περπατάτε 7 λεπτά προς την οδό Πατησίων.
Πληροφορίες-Εγγραφές: 210 86 46 042, 6937 388758
Διαβάστε λίγα λόγια για την Κότο Ρίου:Koto Ryū Koppō jutsu (虎倒流骨法術)
Η σχολή «Κατατροπώνοντας την τίγρη».
"Οι ακριβείς πηγές της Koto Ryû δεν είναι γνωστές, εικάζεται όμως ότι πέρασε από την Κίνα στην Κορέα και από εκεί στην Ιαπωνία, άγνωστο πότε, από κάποιον κινέζο (ή κορεάτη) πολεμιστή με το όνομα Chan Buso (ή Tyo Bushyo). Ο πρώτος που οργάνωσε και κατέγραψε τις τεχνικές της σχολής αυτής είναι ο Sakagami Taro Kunishige, πρώτος Sôke της Koto Ryû, αλλά και δέκατος της Gyοkko Ryû, γεγονός που εξηγεί και τις πολλές ομοιότητες των δύο σχολών. Σαν δεύτερος Sôke προοριζόταν ο Sakagami Kotaro Masahide1, γνωστός ως Bando, ο οποίος όμως σκοτώθηκε σε μία μάχη το 1542 και δεν πρόλαβε να αναλάβει κανονικά την αρχηγία. Στην θέση του αναδείχθηκε λοιπόν ο Sougyokkan Ritsushi που ήταν και δωδέκατος Sôke της Gyokko Ryû. Έκτοτε και τα δυο στυλ πέρασαν στις επόμενες γενεές σαν ξεχωριστές σχολές, αλλά με την ίδια καταγωγή.
Λέγεται, ότι η Koto Ryû διδασκόταν μόνον σε αυτόν που προοριζόταν για επόμενος Sôke. Γνωρίζουμε όμως ότι πολλοί Ninja, όπως επίσης και Samurai, εκπαιδεύτηκαν στις τεχνικές της Koto Ryû, όπως πχ. Ο περίφημος παράνομος Νίντζα Ishikawa Goemon, γνωστός και ως «Γιαπωνέζος Ρομπέν των Δασών», που διδάχτηκε από τον Momochi Sandayu I (γεγονός που ο τελευταίος για ευνόητους λόγους δεν παραδέχτηκε ποτέ) και αφού συνελήφθηκε, με την αιτιολογία, ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον Hideyoshi Toyotomi, στρατηγό του τύραννου Nobunaga, ρίχθηκε σε καζάνι με ζεματιστό λάδι. Πολλοί ιστορικοί όμως, αλλά και ο Takamatsu Sensei, πιστεύουν ότι δεν πιάστηκε ποτέ, αλλά το Bakufu (στρατηγείο) του Shôgun έπρεπε να διαδώσει κάτι τέτοιο λόγο ντροπής. Και πολλές φορές η προφορική παράδοση είναι πιο αξιόπιστη από την γραμμένη ιστορία!
Η κεντρική ιδέα αυτής της σχολής είναι το Koppojutsu, με άλλα λόγια η τέχνη της σκληρής, μερικές φορές ίσως βάρβαρης, επίθεσης στα μέλη του σκελετού και στους τένοντες του αντιπάλου. Τόσο τα χτυπήματα, τα οποία γινόταν κάτω από γωνία 90° για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όσο και τα κλειδώματα έχουν στόχο περιοχές που διακόπτουν την συνέχεια της σπονδυλικής διάταξης. Το σύστημα περιέχει κυρίως σκληρά χτυπήματα, λιγότερο κλειδώματα και όχι τόσο πολύ ρίψεις.
Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι οι μεγάλοι και δυνατοί φραγμοί, οι ευθείες, γραμμικές κινήσεις και οι γωνίες των 45° στην κίνηση. Συνεπώς και ο διαγώνιος βηματισμός Yoko Aruki είναι σήμα κατατεθέν του συστήματος. Το βλέμμα είναι συνήθως συγκεντρωμένο κάπου ανάμεσα στα φρύδια του αντιπάλου, έτσι ώστε αυτός να μη μπορεί να διαβάσει τα μάτια μας. «Τα μάτια είναι το παν!» είναι μια τυπική ρήση των παπύρων (densho) της σχολής. Η Koto Ryû δίνει μεγάλη βάση στην διατήρηση της σίγουρης απόστασης, στην γρήγορη επίθεση και την επιστροφή στη σίγουρη απόσταση.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σχολής είναι ο έλεγχος της ισορροπίας του αντιπάλου με τα πόδια. Τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα ο Tori προσπαθεί να πατάει πάνω στα πόδια (Toki) του αντιπάλου, τεχνική που εκτός του επιδιωκόμενου ελέγχου έχει και τον σκοπό να του διασπάσει την προσοχή. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε, ότι και αρχική απόσταση των αντιπάλων είναι σχετικά μικρή.
1 Sakagami Kotaro Masahide, 11ος Sôke της Gyokko Ryû και Sakagami Bando Minamoto Masahide είναι το ίδιο πρόσωπο!
Στις μεθόδους της Koto Ryû ανήκει και η χρήση των Metsubushi, δηλαδή η προσπάθεια τύφλωσης του αντιπάλου με τις διάφορες σκόνες που εκτοξεύονταν στα μάτια όπως και με αντανακλάσεις φωτός από μεταλλικές επιφάνειες (σπαθί, λεπίδες κλπ.). Σαν παράδειγμα αναφέρεται, σε περίπτωση βροχής, η στάση Mangetsu No Kamae (κάτι σαν Hoko No Kamae) με το σπαθί στο ένα χέρι έτσι ώστε να μαζεύεται νερό στο Hi (πλευρικό αυλάκι), το οποίο εκτοξευόταν την κατάλληλη στιγμή στα μάτια του αντιπάλου.
Ο σκληρός χαρακτήρας της Koto Ryû απαιτούσε και την ανάλογη πειθαρχία στην εκπαίδευση και σκλήρυνση του σώματος. Ο Takamatsu Sensei ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην σχολή αυτή σε ηλικία εννέα χρόνων και στα δεκατρία του θεωρείτο δάσκαλος. Στην βιογραφία του αναφέρει ότι απέκτησε πολύ σκληρά δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια χτυπώντας με αυτά πέτρες και χαλίκια μέχρι αίματος (αργότερα αποστασιοποιήθηκε από την αντίληψη αυτή και θεώρησε μια τέτοια εξάσκηση όχι και τόσο σκόπιμη). Την δεκαετία του 60 άφησε όμως άναυδο τον δημοσιογράφο της “Tokyo-Sport-Newspaper”, Koizume Shizuo, ανοίγοντας μπροστά του με ένα χτύπημα Shako Ken πέντε τρύπες στον φλοιό ενός δένδρου!
Μια άλλη ιδιαιτερότητα της σχολής είναι και το κράτημα (ακόμα και το τράβηγμα) του σπαθιού με το αριστερό χέρι, γεγονός ασυνήθιστο και άκρως αποδιοργανωτικό για τον αντίπαλο, ο οποίος βλέποντας κάποιον να φέρει το σπαθί στην «λάθος» πλευρά, καθησυχάζεται νομίζοντας ότι έχει να κάνει με άσχετο!
Παρ’ όλο ότι Gyokko και Koto Ryû έχουν η κάθε μια τις δικές της τεχνικές και μεθόδους εντούτοις αλληλοσυμπληρώνονται περίφημα και μαζί αποτελούν ένα άριστο σύστημα αυτοάμυνας που αφήνει μεγάλα περιθώρια για πολλές παραλλαγές και συνδυασμούς. Συγκρίνοντας τις δυο σχολές, θα μπορούσαμε να πούμε συνοπτικά, ότι η Koto Ryû επικεντρώνει περισσότερο στα χτυπήματα, οι τεχνικές της είναι γρήγορες και άμεσες και ξεκινά από πιο κοντινή απόσταση, ενώ η Gyokko Ryû επικεντρώνει περισσότερο στα κλειδώματα και τις ρίψεις, οι τεχνικές της είναι μεγαλύτερες, πιο πολύπλοκες και εμπεριέχουν περισσότερη κίνηση, ξεκινά δε από μεγαλύτερη απόσταση.
Τέλος, στην Koto Ryû αποδίδεται η πρωταρχική γνώση και χρήση των ευαίσθητων σημείων (Kyusho) του σώματος, ο σχετικός πάπυρος των οποίων κληροδοτήθηκε τον Μάρτιο του 1904 από τον Toda Shinryuken Sensei στον Takamatsu Sensei, από τον οποίον και πέρασαν στον Hatsumi Sensei."
Από το βιβλίο "Πρόγραμμα Ανωτέρας Εκπαίδευσης Ninjutsu" του Bujinkan Shihan Φίλιππου Ματζηρίδη. Σε αυτό θα βρείτε όλες τις τεχνικές από τα 9 Bujinkan Ryu. Διατίθεται από το Bujinkan Dojo Hellas.
Διαβάστε περισσότερα για το
BUJINKAN DOJO HELLAS / ATHENS - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΤΖΗΡΙΔΗΣ