10+1 ιδέες για μια σχολή πολεμικών τεχνών

εικόνα άρθρου

Το καλοκαίρι ήταν μια καλή ευκαιρία για υλοποίηση σχεδίων, αναστοχασμό, απολογισμό, γέμισμα μπαταριών και βέβαια για ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν, καθώς η καθημερινότητα αλλάζει λίγο, οι ρυθμοί πέφτουν και οι σχολές πολεμικών τεχνών κλείνουν ή διαφοροποιούν ελαφρώς το πρόγραμμά τους.

Η ενασχόληση με μια πολεμική τέχνη είναι μια πολυ-παραγοντική και σύνθετη απόφαση για αρκετούς ασκούμενους. Δεν τους αφορά μονάχα η εκμάθηση της αυτοάμυνας, η αίσθηση ότι μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους,  αλλά συνήθως τα κίνητρά τους είναι περισσότερα. Θέλουν να ανήκουν κάπου, να αποτελούν μέλη μιας ξεχωριστής κοινότητας με κοινό ενδιαφέρον και ίσως πνευματικό συντονισμό. Τέτοιες διαθέσεις λειτουργούν ενοποιητικά, προάγουν το άτομο, το σύνολο και το βλέπουμε να λειτουργεί σε κουλτούρες όπως το δανέζικο «Χούγκα» και το ιαπωνικό «Ικιγκάι», για το οποίο έχω γράψει παλαιότερα ένα άρθρο για λογαριασμό του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών.

...Επαναλάμβανα μια μόνιμη ρουτίνα χωρίς κανένα όφελος, δεν υπήρχε εξέλιξη και ενδιαφέρον πλέον από την πλευρά μου. Αλλά, όπως λέει και ένας φίλος, ίσως εγώ έκανα κάτι λάθος…

Έχετε υπόψη  ότι υπηρεσίες χωρίς κόστος κάνουν τα μέλη μιας ομάδας να αισθάνονται ότι δεν χρησιμοποιούνται.  Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να απέχω από σχολές ήταν οι υποχρεωτικές δράσεις σε αρκετές απ’ αυτές, δράσεις που όφειλα  να συμμετέχω πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο, ενώ από ένα σημείο κι έπειτα δεν μου προσέφεραν   τίποτα. Επαναλάμβανα μια μόνιμη ρουτίνα χωρίς κανένα όφελος, δεν υπήρχε εξέλιξη και ενδιαφέρον πλέον από την πλευρά μου. Αλλά, όπως λέει και ένας φίλος, ίσως εγώ έκανα κάτι λάθος…

Επιστρέφω στο θέμα του άρθρου και παραθέτω μερικές ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση μιας σχολής πολεμικών τεχνών, για να γίνει ίσως πιο λειτουργική και να διανθίσει τις κοινωνικές σχέσεις των μελών της ώστε  όλοι να έχουν φωνή, να εισακούγονται, να νιώθουν σημαντικοί, να αποκτήσουν καλή γνώση αυτού που διδάσκονται και  να δεσμεύονται πιο συνειδητά.

1. Φτιάξτε μια βιβλιοθήκη με βιβλία σχετικά με πολεμικές τέχνες και με τη φιλοσοφία τους, οι ασκούμενοι θα μπορούν να τα δανειστούν, να τα διαβάσουν και να τα ξεφυλλίσουν αντλώντας τις πληροφορίες που επιθυμούν.
2. Αναρτήστε τον εσωτερικό κανονισμό της σχολής, ώστε να μπορεί κανείς να τον διαβάσει εύκολα, αλλά και να πάρει το αντίστοιχο φυλλάδιο/έντυπο όταν κάνει την εγγραφή του. Θα συμβάλει  ώστε όλοι να λειτουργούν εντός του πλαισίου του και θα αποφευχθούν απορίες  παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, αλλά και στιγμές αμηχανίας για τους αρχάριους.
3. Γράψτε ένα μικρό εγχειρίδιο με την ιστορία της σχολής, τι σας ενέπνευσε για να την ιδρύσετε καθώς και τα πλήρη βιογραφικά των βοηθών όπως  και το δικό σας. Αυτό το βιβλιαράκι θα μπορεί να το προμηθεύεται ο κάθε ενδιαφερόμενος ώστε να γνωρίζει τι εκπροσωπεί η σχολή σας και οι εκπαιδευτές της.
4. Δημιουργείστε ένα λεύκωμα, ένα ταμπλό ή μια ηλεκτρονική κορνίζα όπου θα αναρτάτε φωτογραφίες από εκδηλώσεις της σχολής, επιδείξεις, εξετάσεις κλπ. Μπορεί, έτσι, κανείς να ενημερωθεί  άμεσα για τη δραστηριότητα της σχολής αλλά και οι συμμετέχοντες θα  νιώσουν ικανοποίηση καθώς θα τους θυμίζει την παρουσία τους και τη συμβολή τους στις δράσεις τις σχολής.
5. Αν έχετε παιδικά τμήματα προτείνετε στα παιδιά με αφορμή κάποια δραστηριότητα- κατά διαστήματα- να ζωγραφίζουν ένα θέμα και αναρτήστε τις ζωγραφιές τους σε ένα ταμπλό, θα νιώσουν περήφανα καθώς όλοι θα σταματούν να τις κοιτάξουν.
6. Συνθέστε μια βιτρίνα μεταλλίων, βραβείων και αναμνηστικών που έχει κερδίσει η σχολή οι κάποια μέλη της. Είναι μια καλή διαφήμιση  για την εξέλιξη της σχολής και προάγει τους καλύτερους.
7. Αφήστε σε κοινόχρηστο χώρο ένα κυτίο ιδεών και προτάσεων όπου ο κάθε ασκούμενος μπορεί να ρίξει ένα χαρτάκι με μια ιδέα του ή μια πρόταση ή μια επιθυμία, αλλά ακόμα και κάτι που τον έχει ενοχλήσει.
8. Καθιερώστε έναν άτυπο διαγωνισμό όπου στο τέλος κάθε μήνα θα βραβεύεται ο ασκούμενος του μήνα με βάση τις επιδόσεις του, την υπευθυνότητα αλλά κυρίως το ήθος του. Αυτό θα κάνει όλους τους ασκούμενους  σας να νιώθουν σημαντικοί και θα τους δώσει επιπλέον κίνητρα.
9. Δημιουργείστε μια αίθουσα προβολής με υλικό ταινιών και ντοκιμαντέρ σχετικών με πολεμικές τέχνες. Μπορείτε να κάνετε προτάσεις. Προσοχή ενημερωθείτε για τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

10. Σχεδιάστε μπλουζάκια και αξεσουάρ με το σήμα της σχολής ή με ζωγραφιές των παιδικών τμημάτων τα οποία μπορούν να προμηθευτούν ή να αγοράσουν τα μέλη της σχολής, εφόσον το επιθυμούν.

11. Φιλοτεχνείστε μια γωνιά με φυτά και λουλούδια που συμβολίζουν κάτι ή είναι το σύμβολο της σχολής ή της πολεμικής τέχνης που εκπροσωπεί η σχολή σας. Τα φυτά δρουν καταλυτικά στην ψυχολογία των ανθρώπων και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αισθητική ενός χώρου και στην ποιότητα του αέρα.

Σοφία Ξυγαλά
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι