Η ελληνική βιβλιογραφία για τις πολεμικές τέχνες πληθαίνει συνεχώς και μπορεί κανείς να βρει τα εξαιρετικούς τίτλους μεταφρασμένου στην ελληνική γλώσσα. Οι ελληνικές εκδόσεις είναι προσεγμένες και καλαίσθητες και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος αναγνώστης και μελετητής των πολεμικών τεχνών να δημιουργήσει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη του είδους. Στο παρόν άρθρο για λογαριασμό του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών, σας παρουσιάζω πέντε συν ένα τίτλους που δικαιούνται μιας θέσης στην προσωπική βιβλιοθήκη σας.
ΣΤΟ ΝΤΟΤΖΟ του Ντέιβ Λόουρι
Ο Ντέιβ Λόουρι, μαζί με τον Έλλις Άμντουρ και το ζεύγος Σκος αποτελούν ίσως τους σημαντικότερους δυτικούς μελετητές των παραδοσιακών Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών. Υψηλόβαθμος στις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες , συγγραφέας και τακτικός αρθογράφος για αρκετά περιοδικά πολεμικών τεχνών, εκτός των άλλων, χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο τον γραπτό λόγο. Το βιβλίο ΣΤΟ ΝΤΟΤΖΟ είναι ένα λεπτομερές κείμενο που εντρυφεί πάνω στην τελετουργία που πλαισιώνει έναν χώρο εξάσκησης ιαπωνικής πολεμικής τέχνης. Ο Λόουρι, ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της σχέσης δασκάλου- μαθητή και αναφέρεται σε πρακτικά ζητήματα και λεπτά θέματα για τα οποία έχουν γραφεί ελάχιστα. Το κείμενό του είναι ζωντανό με προσωπικές αφηγήσεις και ιστορίες. Το βιβλίο είναι ένας χρήσιμος οδηγός για κάθε ενασκούμενο στις Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες και ερευνητή των πολεμικών τεχνών, αλλά, προσέξτε, αποτελεί και ένα βιβλίο που έχει τη δύναμη να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να μυήσει στις πολεμικές τέχνες και έναν απλό αναγνώστη. Στο τέλος, περιέχει πεντασέλιδο γλωσσάριο όρων. Σημειώστε, πως ο ίδιος ο συγγραφέας προλογίζει την ελληνική έκδοση του τίτλου.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ του Έλις Άμντουρ
«Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η εκμάθηση μέσω της διαρκούς επανάληψης δεν ήταν ποτέ η βασική μέθοδος εξάσκησης στις πολεμικές σπουδές-αυτό ισχύει μόνο στα πρώτα στάδια». Ο Έλις Άμντουρ, θεματοφύλακας κάποιων παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών στη Δύση, έχει μια μακρά πορεία πρακτικής και θεωρητικής μελέτης, ποτέ δεν φοβήθηκε να εκφράσει τις προσωπικές του θέσεις και παράλληλα να καταγράψει την παθολογία του χώρου. Έχοντας ζήσει και διδαχτεί πολεμικές τέχνες στην Ιαπωνία για μια δεκαετία, παραμένει πάντα ένας διεισδυτικός αλλά και με χιούμορ συγγραφέας. Στο ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ καταγράφει την προσωπική του εμπειρία, προκαλεί, προβληματίζει, ανατρέπει και θέτει διλήμματα. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που εμπεριέχει μεγάλες αλήθειες τις οποίες όσοι αντέχουν να αποδεχτούν, θα το λατρέψουν, οι υπόλοιποι μπορεί και να το… μισήσουν! Όπως και να ‘χει θα το χαρακτήριζα ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι!
ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ του Τσενγκ Μαν Τσινγκ
«Τα δοκίμια αυτά είναι η συνεισφορά μου στην Πολιτισμική Αναγέννηση και τα αφιερώνω στους σημερινούς νέους, ελπίζοντας ότι θα αναγνωρίσουν το Ταό του Κομφούκιου και του Μένκιου ως μια καθημερινή ανάγκη και όχι ως μια απλή ενασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο τους». Ο Τσεν Μαν Τσινγκ, γνωστός ως ο άνθρωπος των πέντε τεχνών, σπούδασε κινέζικη ιατρική, καλλιγραφία, ζωγραφική, ποίηση και υπήρξε μεγάλος δάσκαλος και αναμορφωτής του τάι τσι. Ξεκίνησε να μαθαίνει τάι τσι όταν η φυματίωση, από την οποία έπασχε, δεν επιδεχόταν καμία θεραπεία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μέσα σε ένα χρόνο είχε θεραπευτεί. Δίδαξε τάι τσι στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ. Σε τούτο το βιβλίο, ένα φιλοσοφικό διαμάντι, αναφέρεται στους Κινέζους ομότεχνούς του και αποτυπώνει την βαθύτερη ουσία της τέχνης του «απόλυτου υπέρτατου».
ΜΠΟΥΜΠΙΣΙ, ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΧΗΣ (Πάτρικ Μακάρθι)
Το θρυλικό ΜΠΟΥΜΠΙΣΙ-το απόλυτο κείμενο για τη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών της Οκινάβα-αποτελούσε για χρόνια ένα εγχειρίδιο κρυφής γνώσης για τους λίγους και έναν μυστικό θησαυρό για το καράτε, με κείμενα φιλοσοφικά, ιατρικά, τεχνικά, που μέχρι τότε διαιωνιζόταν από στόμα σε στόμα μεταξύ δασκάλων και εκλεκτών μαθητών αρχικά στην Κίνα και κατόπιν στην Οκινάβα. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο χειρόγραφο, γραμμένο στην κινεζική διάλεκτο φουτζιάν. Λόγω της δυσανάγνωστης σε πολλά σημεία σύνταξής του, περιπλέχτηκε περισσότερο ο μύθος του. Το βιβλίο που έχει εκδοθεί και κυκλοφορήσει στη δύση έχει επιμεληθεί ο Πάτρικ Μακάρθι, μελετητής του καράτε ο οποίος εντρύφησε για μια δεκαετία στα κείμενα του ΜΠΟΥΜΠΙΣΙ και έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά που σίγουρα εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ, ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ της Μπάρμπαρα Ντέιβις
Η συγγραφέας, συντάκτρια του τριμηνιαίου περιοδικού Τάι Τσι Τσουάν, με μάστερ στις Σπουδές της Ανατολικής Ασίας, είναι διευθύντρια σε μια σχολή Τάι Τσι στη Μινεάπολις των Η.Π.Α. Το ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ αποτελεί το σημαντικότερο ίσως παγκοσμίως βιβλίο για τούτη την εσωτερική κινέζικη πολεμική τέχνη και είναι η λυδία λίθος του Τάι Τσι που ήρθε να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Στο βιβλίο θα βρει κανείς -εκτός από τη μετάφραση στα ελληνικά των πέντε κλασικών κειμένων σύμφωνα με την εκδοχή της οικογένειας Γιανγκ- ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις του δασκάλου και συγγραφέα Τσεν Γουέιμινγκ, που επιμελήθηκε τη δεκαετία του 1920. Επιπλέον, μια λεπτομερή ιστορική ανασκόπηση της κοινωνίας που γέννησε τις εσωτερικές πολεμικές τέχνες της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει αμφιλεγόμενα συμβάντα και πρόσωπα. Στο τέλος του βιβλίου, μπορεί κανείς να βρει ένα πολύ χρήσιμο ευρετήριο δασκάλων.
ΑΪΚΙΝΤΟ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ του Κισομάρου Ουεσίμπα
Ο γιος του θρυλικού ιδρυτή του αϊκίντο και διάδοχός του, Κισομάρου Ουεσίμπα, αφηγείται την ιστορία του πατέρα του και δημιουργεί ένα συναρπαστικό πορτραίτο ενός ανθρώπου που έζησε μια πολυτάραχη ζωή, θέτοντας κατά καιρούς την ίδια του τη ζωή του σε κινδύνους και όλα αυτά, με φόντο μια χώρα σε αναταραχή (Ιαπωνική περίοδος Μέιτζι). Το βιβλίο, εκτός από ένα συναρπαστικά γραμμένο κείμενο (ο Κισομάρου Ουεσίμπα είχε ακαδημαϊκή μόρφωση) είναι πλούσιο σε προσωπικές αναμνήσεις και αφηγήσεις, που αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα αλλά κρατούν και αμείωτο το ενδιαφέρο του αναγνώστη. Ένας τίτλος που, αναμφισβήτητα, έρχεται να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία των πολεμικών τεχνών.
Σοφία Ξυγαλά