Οι εξελίξεις στον τομέα της φυσιοθεραπείας και σωματικής αποκατάστασης είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια και έχουν καταφέρει μικρά θαύματα στον τομέα της μυϊκής θεραπείας, κυρίως στον αθλητισμό.
Κάτι τέτοιο, βέβαια, φάνταζε επιτακτική ανάγκη, καθώς οι απαιτήσεις του πρωταθλητισμού έχουν αυξηθεί σε αφύσικο θα έλεγε κανείς βαθμό και ρυθμό απαιτώντας ανθρώπους, υπεραθλητές που αψηφούν τους βιολογικούς νόμους και όχι μόνο.
Στο παρόν άρθρο, για τον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών, θα ήθελα να επιχειρήσω μια σύντομη αναφορά στις τελευταίες μεθόδους σωματικής αποκατάστασης, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν όχι μονάχα σε επαγγελματίες αθλητές, αλλά σε οποιονδήποτε παρουσιάζει κάποιο μυϊκό πρόβλημα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ (ΘΥΒΟ)
Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα η χρήση υπερβαρικού οξυγόνου ήταν η ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετώπισης της Νόσου των Δυτών. Ωστόσο, άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα.
Πρόκειται για μια θεραπεία όπου σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Υποβρύχιας & Υπερβαρικής Ιατρικής, πραγματοποιείται: «εισπνοή 100% οξυγόνου με διαλείμματα, σε συνθήκες αυξημένης περιβαλλοντικής πίεσης εντός θαλάμου αποσυμπίεσης, με πίεση μεγαλύτερη από μία απόλυτη ατμόσφαιρα (ATA). Η μέχρι τώρα αποκτηθείσα γνώση υποδεικνύει πως η πίεση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,4 ATA».
Η ΘΥΒΟ, έχει ευρεία εφαρμογή σε μια σειρά από νοσήματα. Αρχικά, η πρώην Σοβιετική Ένωση άρχισε να την εφαρμόζει και σε θεραπείες αθλητών, σύντομα ακολούθησαν σχεδόν όλες οι χώρες. Σήμερα, μεγάλα αθλητικά σωματεία εφαρμόζουν τη μέθοδο σχεδόν καθημερινά ως μέρος πρόληψης και αποκατάστασης των αθλητών τους.
Με την εισπνοή οξυγόνου σε υπερβαρικό περιβάλλον, το οξυγόνο διαλύεται στο αίμα σε πολλαπλάσιο ρυθμό με αποτέλεσμα να μεταφέρεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε περιοχές με επηρεαζόμενη αιμάτωση π.χ. περιοχές που έχουν οίδημα, φλεγμονή, κλπ., προάγει με αυτό τον τρόπο, την γρηγορότερη επούλωση μυϊκών τραυματισμών. Κατ’ επέκταση, βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία, την αερόβια αντοχή, προλαμβάνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέως στους μύες, ελαττώνει έτσι την κόπωση και τον κίνδυνο τραυματισμού και ταυτόχρονα μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης ενός αθλητή, μετά από έντονη άσκηση ή χειρουργική επέμβαση.
Η θεραπεία διενεργείται σε υπερβαρικούς θαλάμους. Μια τυπική συνεδρία διαρκεί μιάμιση με δυο ώρες και περιλαμβάνει τη συμπίεση (αύξηση πίεσης), τη θεραπευτική περίοδο (αναπνοή οξυγόνου στην επιθυμητή πίεση) και την αποσυμπίεση (ελάττωση πίεσης).
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες∙ παροδική μυωπία μπορεί να εμφανιστεί μετά από μεγάλο αριθμό συνεδριών, αλλά παρέρχεται μετά τη διακοπή της θεραπείας. Το βαρότραυμα μέσου ωτός (πόνος στο αυτί) είναι περισσότερο συχνό, αλλά αν ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται, δεν υπάρχει καμία επιπλοκή ή παρενέργεια. Η πνευμονική τοξικότητα οξυγόνου παραμένει ένας θεωρητικός προβληματισμός, όπως συζητείται, αλλά δεν εμφανίζεται στην κλινική πράξη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΩΝ
Η θεραπεία μέσω ραδιοκυμάτων βασίζεται σε μια πατενταρισμένη τεχνολογία (INDIBA® activ), η οποία προσφέρει ταχύτερη επούλωση των ιστών, μείωση του πόνου και αποκατάσταση. Ραδιοκύματα συχνότητας 448 kHz, αλληλεπιδρούν με τους ιστούς προκαλώντας βιοδιέγερση (ανάπλαση των ιστών), αγγείωση (βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς) και υπερδραστηριοποίηση (ενεργοποίηση ενδογενών επουλωτικών μηχανισμών). Το αποτέλεσμα είναι γοργή αποκατάσταση της κυτταρικής ισορροπίας και υψηλή αναλγητική δράση.
Στον αθλητισμό, πολύ καλά αποτελέσματα έχει η μέθοδος σε επικονδυλίτιδες, θυλακίτιδες, τενοντοπάθειες, μυϊκές κακώσεις, σπασμούς, διαστρέμματα και κατάγματα. Ενώ αποτελεί ιδανική μέθοδο, προετοιμασίας πριν την άσκηση, αλλά και αποθεραπείας, μετά το πέρας αυτής.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Η θεραπευτική περίδεση (kinesio taping) είναι το πλέον σύγχρονο εργαλείο των φυσικοθεραπευτών. Πρόκειται για την χρήση ελαστικών, αυτοκόλλητων ταινιών που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης.
Η περίδεση των ελαστικών ταινιών, μιμείται τις ιδιότητες του ανθρώπινου δέρματος, το πάχος τους είναι σχεδόν όμοιο με αυτό της επιδερμίδας και έχουν δυνατότητα διάτασης 30-40% επιπλέον του αρχικού τους μήκους. Είναι υποαλλεργικές με ακρυλική κόλλα που ενεργοποιείται με τη θερμότητα και την τριβή. Οι απορροφητικές βαμβακερές ίνες τους, τις καθιστούν σχεδόν αδιάβροχες με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα και στο νερό. Ο χρόνος εφαρμογής τους κυμαίνεται σε 3-4 μέρες.
Μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σημείο του σώματος, με μέγιστη τάση για σταθεροποίηση των αρθρώσεων, με μικρή τάση για μυϊκή χαλάρωση και σε λωρίδες - στη φορά λέμφου- για μείωση οιδήματος.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των ελαστικών ταινιών είναι η μείωση του πόνου (αύξηση υποδόριου χώρου και ενεργοποίηση υποδοχέων πόνου, η εξομάλυνση της μυϊκής λειτουργίας (μυϊκή υποστήριξη), η αποκατάσταση της ιδιοδεκτικότητας αρθρώσεων (ευθυγράμμιση) και η βελτίωση λεμφικής και αιματικής ροής (μείωση οιδήματος). Χρησιμοποιούνται σε θλάσεις, διαστρέμματα, τραβήγματα, αιματώματα, εξαρθρήματα, κλπ.
Σοφία Ξυγαλά
ΠΗΓΕΣ
J. Gibbons: A PRACTICAL GUIDE TO KINESIOLOGY TAPING, Editions Lotus Publishing
http://www.indibaactiv.com/el
M. Walker, R. A. Neubauer: HYPERBARIC OXYGEN THERAPY, Editions Penguin