Οι 8 Αθάνατοι της Κινεζικής μυθολογίας αντιπροσωπεύουν τις 8 Aρχέγονες δυνάμεις, 8 τρίγραμμα του YiJing, τη “Θεωρία του Παντός” της Ταοϊστικής φιλοσοφίας, έχοντας ως κεντρικό άξονα την έννοια της διαρκούς αλλαγής YinYang. Σε πρακτικό επίπεδο, το κάθε ένα από τα 8 Τρίγραμμα είναι Παρακλάδι/Μονοπάτι/Τέχνη, γέννημα-θρέμμα των Ταοϊστών, τα οποία διαμορφώθηκαν κατόπιν αμέτρητων αιώνων εξέλιξης και μελέτης, και συνοπτικά είναι τα εξής : 1. Διαλογισμός και Εσωτερική καλλιέργεια 2. Πολεμικές τέχνες 3. Διατροφή 4. TCM Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική 5. TuiNa 6. Βοτανοθεραπεία 7. QiGong, TaiJi, Calligraphy 8. Feng Shui & Τελετή Τσαγιού.
Παραδοσιακά ονομάζονται οι 8 Πυλώνες του Ταοϊσμού, οι 8 Πυλώνες που στηρίζουν, αλλά και προκύπτουν από το ένα, το Τάο 道.
Ο Δρόμος μας, ή αλλιώς το Τάο 道 μας, είναι η εμβάθυνση/στήριξη στις τέχνες αυτές, δημιουργώντας έναν Χώρο/Σημείο επαφής μεταξύ Ελληνικού και Κινέζικου πολιτισμού, βασιζόμενοι στις ομοιότητες και αντιπαραβάλλοντας τις διαφορές αυτών των μεγαλύτερων ανεξαρτήτων πολιτισμών που διέπρεψαν στις εν λόγω τέχνες, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 επίπεδα: Πληροφορίες - Γνώση - Σοφία (Γη- Άνθρωπος - Ουρανός) εμπνευσμένοι πάντα από τις αρετές και την ομαδικότητα των 8 Αθάνατων.
Προφίλ Τεχνών
Kung Fu
Το Shaolin KungFu προήλθε και αναπτύχθηκε για πάνω από 1500 χρόνια στο διάσημο ναό Shaolin, τόπο γένεσης του Zen. Συνιστά την πιο περιεκτική και εκτεταμένη μαχητική τέχνη στον κόσμο με αναπόσπαστο κομμάτι της, την φιλοσοφία Zen. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ολοκληρωμένη νευρομυϊκή προσαρμογή και αερόβιες ασκήσεις σε αρμονία με σκληρές και μαλακές τεχνικές, καθώς και άοπλες και ένοπλες φόρμες. Στη σύγχρονη Κίνα, οι κινεζικές μορφές πολεμικών τεχνών ταξινομούνται γενικά σε δύο μεγάλες ομάδες: το Wudang, το οποίο ονομάστηκε από τα βουνά Wudang και το Shaolin. Το διάσημο ταοϊστικό βουνό Wudang, που βρίσκεται στην κεντρική Κίνα, είναι ο πυρήνας του ταοϊσμού αλλά και του Neijia 内 家, των εσωτερικών πολεμικών τεχνών. Ενώ το Shaolin Kung Fu είναι φημισμένο για το κοντάρι του, που έχει γίνει το ανεπίσημο σύμβολο των Shaolin, το ίσιο σπαθί Wudang είναι το αγαπημένο όπλο των ταοϊστών μοναχών.
TaiJi
Το TaiJi 太极 δημιουργήθηκε από το διάσημο ταοϊστή μοναχό Zhang San Feng, κατά την απομόνωσή του στο όρος Wudang, ένα από τα ιερά κέντρα του ταοϊσμού. Κυριολεκτικά σημαίνει «μεγάλο έσχατο», «υπέρτατο τελικό», δηλώνοντας μεταφορικά την «ένωση του ανθρώπου με το σύμπαν». Ο όρος αυτός προέρχεται από το Yi Jing,το αρχαιότερο και το πιο σημαντικό σύγγραμμά του κινεζικού πολιτισμού. Στο κέντρο της φιλοσοφίας του βρίσκεται το Τάο 道. Το σύστημα TaiJi αποτελείται από 3 μέρη: WuJi, TaiJi και LiangYi. Κάθε ένα από αυτά τα τρία μέρη περιέχει τις δικές του πρακτικές, τους σκοπούς και τις μεθόδους εκπαίδευσης και μπορεί να περιγραφεί ως «διαλογισμός σε κίνηση».
Είναι μια δοκιμασμένη από το χρόνο τέχνη που εξασκεί με ήπιο τρόπο τη ροή της ενέργειας και του νου, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, μέσα από ρευστές αρμονικές κινήσεις. Δυστυχώς, σήμερα στη εποχή που ζούμε με την τάση των ανθρώπων για το εύκολο και το απλουστευμένο, το TaiJi είναι ευρέως γνωστό ως μια πολεμική τέχνη. Οι μοναχοί στο ορός Wudang, τόπο γέννησης του TaiJi, θα χρησιμοποιούσαν τον ορό αυτό ως τελευταίο, ενώ θα τόνιζαν τη φιλοσοφία της αδιάσπαστης ενότητας του σύμπαντος και την ακατάλυτη ροή της κοσμικής ενεργείας, την αξία του στη θεραπεία ή την πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας που θεωρούνται ως μορφή δυσαρμονίας του YinYang, γιατί ύψιστος σκοπός του TaiJi είναι η εναρμόνιση με το σύμπαν. Η αρχή αυτή της αρμονίας απεικονίζεται και με το σύμβολο TaiJi Tu, το οποίο οι Ταοϊστές χρησιμοποιούν για την τέχνη TaiJi. Πολλοί γνωρίζουν ότι, στο ανώτερο της επίπεδο, η τέχνη του ΤaiJi οδηγεί στην πνευματική ολοκλήρωση, αλλά λίγοι κατανοούν πώς και γιατί είναι αυτό δυνατό.
QiGong
QiGong σημαίνει κυριολεκτικά «η τέχνη της ενέργειας». Καλλιεργεί και προάγει την αποθήκευση της ζωτικής ενέργειας Qi, Shen, Jing στα ενεργειακά πεδία DanTian. Συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μεσημβρινών, στη χαλάρωση και την ενδυνάμωση των ιστών και των οργάνων του σώματος. Η συστηματική εξάσκηση του επιδρά θετικά στη λειτουργία του εγκεφαλικού φλοιού, καθώς στο νευροφυτικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Αποτελεί σημαντικότατο τμήμα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής TCM.
Μέσα από το QiGong αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τη σχέση ανάμεσα στην υλική και τη μη υλική μας υπόσταση και να νιώθουμε το Qi που κινείται μέσα στο σώμα μας στο δίκτυο μεσημβρινών Jing Luo 经络.
Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, είτε για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας αυτής καθ’ αυτής ή των πρωτογενών συμπτωμάτων της, είτε γενικότερα, για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.
BaGua
Το BaguaΖhang σημαίνει κυριολεκτικά «παλάμη των οκτώ τριγραμμάτων». Αυτή η εσωτερική πολεμική τέχνη βασίζεται στο Ταοϊστικό σύμβολο της Bagua (Οκτώ Τρίγραμμα), που σχετίζεται με το YiJing. Θα ήταν, λοιπόν, συνετό να μάθουμε αρχικά πώς σχετίζεται το BaguaΖhang με το BaGua τόσο στη θεωρία όσο και στις εφαρμογές του. Το BaGua είναι μια θεωρία που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Κινέζους για να αναλύσει τις κατευθύνσεις, τις θέσεις, τις αιτίες και τα αποτελέσματα και όλες τις φυσικές αλλαγές του σύμπαντος. Εάν κατανοήσουμε το BaguaΖhang ως πολεμική τέχνη και ακολουθήσουμε τα φυσικά πρότυπα του Qi που κυκλοφορεί μέσα στο σώμα μας και γύρω μας στη φύση, θα μπορέσουμε να εκδηλώσουμε το δικό μας Qi πιο εναρμονισμένο με το κοσμικό.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του BaguaΖhang είναι να περπατάτε κυκλικά συνεχώς, κάνοντας αλλαγές στην κατεύθυνση. Τα κυκλικά μοτίβα είναι αρχαία σύμβολα που μιμούνται τους κύκλους της Γης, του φεγγαριού, του ήλιου και των αστεριών, διατηρώντας, με τον τρόπο αυτό, τη θέση μέσα σε αυτά τα μοτίβα και ενοποιώντας το σώμα με το συμπάν. Η πρακτική χωρίζεται σε YinYang, BaGua, και τρία μέρη: Ουρανός, Γη, Άνθρωπος. Ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί μια σπειροειδής ενέργεια που περιλαμβάνει όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής κοιλότητας, των εσωτερικών οργάνων, του μυελού των οστών, των τενόντων, των συνδέσμων, των μυών και των βαθύτερων περιτοναϊκών περιβλημάτων (Fascia). Μερικές φορές οι εξωτερικές ενέργειες στρέψης είναι προφανείς, άλλες εμφανίζονται βαθιά μέσα στο σώμα
Xing Yi
Το Xingyi Quan 形意拳αναπτύχθηκεαπό τον στρατηγό Yue Fei και κέρδισε ευρεία δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δυναστείας του Qing.
Xingyi Quan χρησιμοποιεί την Θεωρία WuXing και τις Έξι Αρμονίες στην εφαρμογή και στην πρακτική του.
Οι Έξι Αρμονίες μπορούν να χωριστούν σε Τρεις Εξωτερικές Αρμονίες καιΤρεις Εσωτερικές Αρμονίες:
Τρεις εξωτερικές αρμονίες:
1.Τα χέρια και τα πόδια σε συγχρονισμό και αρμονία.
2.Οι αγκώνες και τα γόνατα σε συγχρονισμό και αρμονία.
3.Οι ώμοι και οι γοφοί σε συγχρονισμό και αρμονία.
Τρεις εσωτερικές αρμονίες:
1.Η καρδιά / ενεργεί σε αρμονία με τη θέληση / πρόθεση.
2.Η θέληση / πρόθεση ενεργεί σε αρμονία με την εσωτερική ενέργεια.
3.Η εσωτερική ενέργεια ενεργεί σε αρμονία με τη δύναμη.
Meditation
Επικεντρώνεται, μέσω περισυλλογής και ενατένισης, στην εμπειρία της "αφύπνισης". Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τη χαλάρωση με το διαλογισμό, επίσης μπερδεύουν τη φαντασίωση με το διαλογισμό. O διαλογισμός δεν έχει τίποτα να κάνει ούτε με τις φαντασιώσεις ούτε με τη χαλάρωση. Πετυχημένος θεωρείται ο διαλογισμός, όταν ο νους αποκτά διαύγεια, εγρήγορση και καθαρότητα. Μία στάση του νου που ατενίζει την αλήθεια γύρω του δίχως φόβους, ψευδαισθήσεις και φαντασιώσεις. Επίσης, είναι καλό να μην μπερδεύουμε τις διάφορες μεθόδους του διαλογισμού που έχουν διαφορετικούς σκοπούς π.χ. την εσωτερική αλχημεία με το διαλογισμό επίγνωσης. Ο διαλογισμός δεν είναι μία μεταφυσική εργασία, αλλά μία εργασία με συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένο στόχο. Ο διαλογισμός εξερευνά τη φύση του νου και δεν είναι κάτι μεταφυσικό, το αντίθετο∙ είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση. Είναι η εμπειρία που δεν είναι δυνατόν να εκφραστεί ή να περιγραφεί με λόγο. Διαλογισμός είναι η ενατένισή της συμπαντικής πραγματικότητας πέρα από τα φαινόμενα με σκοπό την πνευματική ολοκλήρωση. Χαρίζει διαύγεια σκέψης και προσεγγίζει τον ανώτερο νου.
Ο διαλογισμός έχει συνολικά τρία είδη. Το πρώτο στοχεύει στην εξάλειψη των ασθενειών και στην επίτευξη ενός υγιούς σώματος, στην ενίσχυση της σωματικής διάπλασης και στη βελτίωση της φυσικής σύστασής του. Το δεύτερο είδος στοχεύει στην αναζήτηση της αληθινής μας φύσης και του προορισμού μας σε αυτόν το κόσμο. Το τρίτο είδος στοχεύει στην τελειοποίηση του ελιξίριου και στην καλλιέργεια του Τάο 道.
NeiGong
Η Αλχημεία έχει μακρά ιστορία στον κινεζικό πολιτισμό και πάντα συσχετίζονταν με την κοσμοθεωρία, την υγεία και τις θεραπευτικές εφαρμογές. Είναι δυνατόν να βρεθούν αναφορές σε αυτές τις πρακτικές σε κλασικά κείμενα, όπως το YiJing ή η πραγματεία για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική του Κίτρινου Αυτοκράτορα, Huangdi Neijing. H διάκριση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής αλχημείας.
Η εξωτερική αλχημεία είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί αλουμινίτη, μαρμαρυγία, κιννάβαρο, μόλυβδο, υδράργυρο. Τα μέταλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμαίνονται σε ειδικό φούρνο. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα, δαπανηρή, καταναλώνει ενέργεια και επιπλέον η κρυστάλλωση του φαρμάκου - ελιξίριου έχει δηλητηριώδεις ιδιότητες,και λίγοι άνθρωποι το έχουν πέτυχει. Σύμφωνα με τον Δάσκαλο Yuan Dun Zi, πριν από 70 χρόνια υπήρχαν μόνο 4-5 άτομα σε ολόκληρη την Κίνα που θερμαίνονταν με το εξωτερικό ελιξίριο, δηλαδή ασκούσαν εξωτερική αλχημεία. Σήμερα έχει ήδη εξαφανιστεί.
Η εσωτερική αλχημεία είναι μέρος της παράδοσης της ταοϊστικής καλλιέργειας του σώματος και του πνεύματος, γνωστή και ως NeiGong. Είναι συγκεκριμένα μια μορφή καλλιέργειας που χρησιμοποιεί τις ουσίες Jing, Qi, Shen ως υλικά για να μετασχηματιστεί το σώμα και να επιστρέψει στην προ-ουράνια ουσία του, Pre-Heaven. Πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων που αποσκοπούν στην παράταση της ζωής, στη βελτίωση της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας και στην καλλιέργεια τους, με σκοπό τη δημιουργία ενός "αθάνατου" σώματος. Στο NeiGong, το ανθρώπινο σώμα γίνεται καζάνι, στο οποίο καλλιεργούνται οι Τρεις Θησαυροί SanBao που αποτελούνται από: ουσία Jing, την ενέργεια Qi και το πνεύμα Shen.
Λόγω των διαφορών τόσο στη φυσιολογία όσο και στις ενεργειακές δομές μεταξύ ανδρών και γυναικών υπάρχουν διαφορές στις εσωτερικές αλχημικές πρακτικές τους. Για παράδειγμα, όταν η αρχική εστίαση των ανδρών βρίσκεται στο χαμηλότερο DanTian, οι γυναίκες επικεντρώνονται στο μέσο DanTian. Βήμα προς βήμα αφήστε το υλικό σας σώμα και η κατάσταση του νου να υποστούν μια μεταστοιχείωση. Μόλις επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μπορεί κανείς να βυθιστεί στο νερό χωρίς να πνιγεί, να εισέλθει στη φωτιά χωρίς να καεί, να φτάσει ένα βήμα πριν τον ήλιο, απολαμβάνοντας το φεγγάρι.
Προφίλ Δασκάλου
Το όνομά μου είναι Κωνσταντίνος Αμβροσιάδης. Γεννήθηκα στις 3 Φλεβάρη του 1983. Το καλοκαίρι του 2006 εισήλθα εκτάκτως στο νοσοκομείο, όπου και διαγνώστηκα με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησα μαθήματα Shaolin Kung Fu με τους δάσκαλους Shi Miao Dian και Shi Miao Jie. Η ριζική αλλαγή της ζωής μου μέσω των πολεμικών τεχνών αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση της μάχης που έδωσα.
Ταξίδεψα στην Κίνα και τον ναό Shaolin, τόπο γέννησης του Zen (Chan) και των πολεμικών τεχνών Shaolin, μαζί με τους δασκάλους μου το 2009. Τρία χρόνια αργότερα, το 2012, με την καθοδήγηση τους βρέθηκα για τον ίδιο σκοπό στην Κίνα, όπου και παρέμεινα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το 2014 επισκέφτηκα για τρίτη φορά τις μονές Shaolin και Fa Wang Si, όπου είχα την τιμή να εξασκηθώ στα Iron Shirt Qi Gong και Iron Neck Qi Gong. Το ενδιαφέρον μου, όμως, για την ιστορία του όρους Wudang, με τη μυστηριώδη Ταοϊστική πλευρά του, με οδήγησε εκεί, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Ταοϊστή μοναχού, Yuan Xiu Gang, (15ης γενιάς Zhang San Feng) έναν υπέροχο δάσκαλο.
Από το φθινόπωρο του 2013 έως και το καλοκαίρι του 2016 παρέδιδα μαθήματα Shaolin Kung Fu στη Σχολή «Dojo»στο Μοναστηράκι. Το 2016, έχοντας αυτή τη φορά μαζί μου το μαθητή μου, Γεώργιο Γότση, ταξίδεψα και πάλι στην Κίνα, όπου επισκέφτηκα ξανά τα μέρη Wudang, Shaolin. Κατά την παραμονή μου στο ναό Shaolin, o ηγούμενος του ναού, Σι Γιούνγκ Σιν 释永信, με έχρισε μάχιμο μοναχό Shaolin και με συμπεριέλαβε επισήμως στη γενεαλογία (34ης γενιάς) του ναού Shaolin, με το όνομα Shi Yan Jing 释延精, που σημαίνει: ουσία, σπόρος, κοφτερός, παρέχοντας μου και τη μοναστηριακή ταυτότητα. Ταυτοχρόνως, στην επίσκεψη μου αυτή στο Wudang, έκανα μαθήματα #TaiJi #Qigong, αλλά και στην τέχνη της τελετής του τσαγιού με τους δάσκαλους Xing Yun Feng 行云风 (ταοϊστικό όνομα Shi Zhao 15ης γενιάς Zhang San Feng) και δάσκαλο Liu Xiang (Xuan Wu Pai). Το 2016 συμπληρώνοντας 10 έτη μαθητείας και εξάσκησης και έχοντας την υποστήριξη της μονής Shaolin (τόπο γέννησης του Zen), των δασκάλων μου από το όρος Wudang (τόπο γέννησης του #TaiJi) και των μαθητών μου, ίδρυσα τη σχολή αφιερωμένη στις τέχνες αυτές.
Στης αρχές του 2018 είχα την τύχη και τη χαρά να ξεκινήσω μια πολύπλευρη συνεργασία και να γίνω μαθητής της Ιλάειρα Μπουρατίνου, αυθεντία στην κινεζική ιατρική και το βελονισμό, η οποία με ενέπνευσε να εισχωρήσω και σε θεραπευτικές τέχνες. Έτσι, το έτος 2019 βλέποντας πια καθαρά, πως όλες οι τέχνες που εξασκώ στηρίζονται στον ταοϊσμό, ταξίδεψα ξανά στην Κίνα, οπού με ένα γνήσιο Ταοϊστή μοναχό, το δάσκαλο Xing De (Li Feng) στον ναό WuXianMiao 五仙庙στο ορός Wudang, μελέτησα την απαραίτητη για όλες τις τέχνες που εξασκώ, φιλοσοφία YiJing, αλλά και τη θεωρία YinYang WuXing και #FengShui Στο τέλος των μαθημάτων λόγω της μεγάλης ικανοποίησής και κατανοώντας ότι είναι απαραίτητο να μείνω και άλλο δίπλα σε ένα τέτοιο δάσκαλο Ταοϊστή, έμεινα και για μαθήματα Ταοϊστικής ιατρικής, DaoYi, που είναι η μητέρα όλης της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής TCM, αλλά και για μαθήματα και πρακτική εσωτερικής αλχημείας, NeiGong. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού έμεινα με το διάσημο δάσκαλο, Yuan LiMin (Xuan Wu Pai), με τον οποίον μελέτησα TaiJi και QiGong, αλλά και με τους δάσκαλους μου, Xing Yun Feng και δάσκαλο Liu Xiang, με τους οποίους -πέρα από τα υπόλοιπα- ξεκίνησα και μαθήματα στο παραδοσιακό μουσικό όργανο GuQin.
Σήμερα, η σχολή που ξεκίνησα το 2016 έχει πια διαμορφωθεί σε έναν πολύχωρο, όπου εξασκούνται οι τέχνες 1. Διαλογισμός και Εσωτερική καλλιέργεια 2. Πολεμικές τέχνες 3. Διατροφή 4. Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική 5. Tui Na 6. Βοτανοθεραπεία 7. QiGong, Tai Ji, Calligraphy 8. Feng Shui και έχει όνομα «Οι 8 αθάνατοι» 八仙, που στην κινεζική μυθολογία αντιπροσωπεύουν τις 8 αρχέγονες δυνάμεις/8 τρίγραμμα του YiJing, τη “Θεωρία του Παντός” της Ταοϊστικής φιλοσοφίας.