Η Σχολή Παραδοσιακού Σαολίν Κουνγκ Φου και Τάι Τσι "Πηγή του Νεαρού Δάσους" Κορίνθου ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 8 Οκτωβρίου 2007 στον Συνοικισμό της Κορίνθου. Τα 7 χρόνια λειτουργίας της, αποδεικνύουν ότι όχι μόνο έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του τοπικού κόσμου για το παραδοσιακό Σαολίν για μια τέχνη άγνωστη στην περιοχή, αλλά και το ότι αυτό το ενδιαφέρον το υποστηρίζει εμπράκτως με το αποτέλεσμα που έχει στο κοινό του.
ΦιλοσοφίαΗλικίες από 5 έως 65 χρόνων επωφελούνται από τα 11 ξεχωριστά τμήματα που λειτουργούν. Ως βασικό στόχο έχουν να προσεγγίσουν τα διάφορα επίπεδα δυνατοτήτων των ασκούμενων ξεχωριστά ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα εξατομικευμένη δουλειά εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα τη δυναμική της ομάδας.
ΕξάσκησηΚατά βάση διδάσκονται και εξασκούνται ρουτίνες και φόρμες από το παραδοσιακό Σαολίν καθώς και από το Τάι Τσι της μορφής Τσεν. Ειδικά η εξάσκηση στο Σαολίν προσφέρει ένα εξαιρετικά πλούσιο "ρεπερτόριο" ασκήσεων. Το είδος εξάσκησης βασικά μεταβάλλεται ανάλογα των δυνατοτήτων του ασκούμενου.
Μέθοδος Ξεκινά από την προετοιμασία των παιδιών μέσω των ειδικών δεξιοτήτων για παιδιά - Τονγκ Τζι Κουνγκ. Συνεχίζει για τους εφήβους και νέους ενήλικες με το μαχητικό μέρος του Σαολίν που περιλαμβάνει κινητικά σύνολα άοπλα και ένοπλα, εξάσκηση με δυο, αρπαγές κλειδώματα - Τσι Να, τεχνικές ρίψεων - Σουάι Τζιάο, την κινέζικη πυγμαχία - Σαν Τα καθώς και την ενίσχυση των αδύναμων σημείων του σώματος με την μοναδική μέθοδο των Σαολίν - Γιν Τσι Κουνγκ. Τέλος, για τους μεγάλους ενήλικες ή άτομα με χρόνια προβλήματα, υπάρχει πρόγραμμα για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της υγείας μέσω των βιονεργειακών ασκήσεων - Τσι Κουνγκ καθώς και του Τάι Τσι.
ΔρώμεναΟ δρόμος της παραδοσιακής εξάσκησης δεν περιλαμβάνει επίπεδα και ζώνες ούτε και αγώνες. Η σχολή για να παροτρύνει και να διαδώσει το πνεύμα του Σαολίν οργανώνει διάφορα πολιτιστικά δρώμενα όπως παρουσιάσεις, παραστάσεις, προβολές, διαλέξεις, εκπαιδευτικές ημερίδες και πολυήμερες εξορμήσεις εντός και εκτός της σχολής.
Χαρακτηριστικά σε ετήσιο κύκλο γίνονται:• Εκπαίδευση
• Εκπαιδευτική ημερίδα κάθε Νοέμβριο
• Πολυήμερη εκπαιδευτική εξόρμηση σε κατασκήνωση τον Ιούλιο
• Ανοιχτή συνάντηση για το ευρύ κοινό με αφορμή την "Παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι Κουνγκ" το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου (δωρεάν).
• Το εαρινό πρόγραμμα "ΤΑΙ ΤΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο που γίνεται κάθε Κυριακή στην Ακροκόρινθο, όπου μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με την τέχνη του Τάι Τσι (δωρεάν).
• Παρουσιάσεις
• Εντός της σχολής, την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών
• Παρουσίαση από το παιδικό - εφηβικό τμήμα. Εκτός της σχολής κάθε τέλος σεζόν.
Σε ευρύτερο κύκλο γίνονται:
• Κάθε τρία χρόνια μια μεγάλη παράσταση εκτός σχολής από όλα τα τμήματα.
• Εκπαιδευτικά ταξίδια στην Κίνα
Σημαντικές παρουσιάσεις που έχουν γίνει στην Κόρινθο:
• 1η Παρουσίαση Παραδοσιακού Σαολίν) τον Ιούλιο του 2011 στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Κορίνθου
• 2 Παιδικές παρουσιάσεις στο θέατρο του δημαρχείου Κορίνθου τον Ιούλιο του 2012 και στην Ακροκόρινθο τον Ιούλιο του 2013.
• Παιδική παρουσίαση στα πλαίσια "Δράσεις ενάντια στην παιδική παχυσαρκία" του Δήμου Κορινθιών.
• Παράσταση "Η Παράδοση του Σαολίν Κουνγκ Φου" το 2014 στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου.
ΌραμαΟ στόχος στα επόμενα χρόνια είναι να φτιαχτεί στην Κόρινθο ένας ιδιαίτερος χώρος σχεδιασμένος ειδικά για της εξάσκηση όλων των πολιτιστικών δρώμενων της κουλτούρας του παραδοσιακού Σαολίν και προς αυτό το στόχο βρίσκεται ένα κτίριο υπό ανέγερση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δάσκαλος της σχολής Παναγόπουλος Χρήστος, 34ης γενιάς μάχιμων Σαολίν (Γιάν Σαν), εκτός από την μακρόχρονη πορεία του στις πολεμικές τέχνες εδώ και 8 χρόνια ταξιδεύει στην Κίνα και εκπαιδεύεται στο ναό Σαολίν, είναι συγγραφέας του βιβλίου "Ο Ναός του Νεαρού Δάσους - Η Ιστορία του Σαολίν Κουνγκ Φου" με ISBN 978-618-81022-0-0 και υπεύθυνος σχεδιασμού και επιμέλειας κειμένων των ιστοτόπων
www.shaolin.com.gr και
www.taiji.com.gr, επίσης αρθρογραφεί στο blog.σαολιν.gr καθώς και στον παρόντα "Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών".
Επίσης σημαντικές στιγμές της σχολής μπορείτε να βρείτε στο κανάλι της σχολής στο
www.youtube.com/user/shaolincorinth και στην σελίδα της σχολής
http://σαολιν.gr/corinth.aspx,
blog.σαολιν.gr