Με επιτυχία στέφθηκε το 1ο Τσόι Λι Φουτ που πραγματοποιήθηκε στο sports club Άργους την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2014. Η προπονήτρια Άννα Κοκκινάκη ευχαρίστησε, τούς αθλητές που συμμετείχαν όσο και τα παιδιά που παραβρέθηκαν και έλαβαν μέρος. Οι εντυπώσεις ήταν θετικές αφού είδη ζητήθηκε να επαναληφθεί τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς.
Διαβάστε λίγα λόγια για το Τσόι Λι Φουτ
Το τσόι λι φουτ είναι ένα από τα πιο νέα στιλ κινεζικών πολεμικών τεχνών· αντίθετα με τα συστήματα που υποστηρίζουν ότι η καταγωγή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, το τσόι λι φουτ θεωρεί ως ιδρυτή του τον Τσαν Χέουνγκ (1805/6-1875), ένα δάσκαλο πολεμικών τεχνών που το δημιούργησε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Το τσόι λι φουτ είναι προϊόν της έρευνας του Τσαν σε διάφορα προϋπάρχοντα συστήματα μάχης και ακόμα και η ονομασία του αποτελεί αναφορά στους δασκάλους του και στα συστήματά τους: το «τσόι» από το όνομα του βουδιστή μοναχού Τσόι Φουκ που δίδαξε στον Τσαν το στιλ Τσόι Γκαρ, το «λι» από το όνομα του Λι Γιάου Σαν που του δίδαξε το στιλ Λι Γκαρ και το «φουτ» από το σύστημα «Φουτ Γκαρ» που διδάχθηκε από το θείο του, Τσαν Γιουέν Γου. Καθώς τα συστήματα αυτά ανάγονται στην πολεμική τέχνη του ναού Σαολίν, το τσόι λι φουτ είθισται να κατατάσσεται κι αυτό στα «Σαολίν κουνγκ φου», παρόλο που ο Τσαν Χέουνγκ δεν υπήρξε μοναχός/ιερέας του ναού.
Όντας προϊόν συγκρητισμού, το τσόι λι φουτ έχει ένα πολύ πλούσιο ρεπερτόριο φορμών που εκτελούνται τόσο κατά μόνας όσο και από περισσότερα άτομα και κάνει εκτενή χρήση των παραδοσιακών κινεζικών όπλων· η ομοσπονδία του τσόι λι φουτ αναγνωρίζει σήμερα πάνω από 50 όπλα, ενώ χαρακτηριστικό του στιλ είναι η «τρίαινα των εννέα δράκων», ένα εντυπωσιακό όπλο που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Τσαν Χέουνγκ και που διαθέτει εννέα σημεία τα οποία μπορούν να αρπάξουν τα ρούχα ή το όπλο του αντιπάλου. Αναλόγως της γραμμής (η γενεαλογία του συστήματος διαθέτει τέσσερις βασικές «γραμμές», τις Κινγκ Μούι, Φουτ Σαν Χουνγκ Σινγκ, Τζιανγκμέν/Κονγκ Τσόου και Μπουκ Σινγκ) μπορεί κανείς να δει διαφορές στις φόρμες και στη χρήση των όπλων, αν και από καμία γραμμή δεν απουσιάζει η φόρμα «χορός του λιονταριού» που συνδέεται με τις παραδοσιακές κινεζικές γιορτές όπως η πρωτοχρονιά.