Η αυθεντία του Καράτε-ντο απαιτεί αφοσίωση και επίπονη προσπάθεια. Η συνέχεια της εξάσκησης στο καράτε συνεπάγεται και επιδίωξη να δαμάσουμε τον εαυτό μας. Η πραγματική μελέτη του καράτε πρέπει να υπερβαίνει την απλή σωματική άσκηση - πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.
Πριν την περιγραφή των πρακτικών πτυχών – τις ακολουθείς των διάφορων κινήσεων στο Matsubayashi-ryu - θα ήθελα ο μαθητής να γνωρίζει τις πνευματικές πτυχές της εκπαίδευσης στο Καράτε. Οι ακόλουθοι κανόνες και αποφθέγματα προσφέρονται ως οδηγός για το τι πραγματικά είναι το Καράτε.
μετά από παραινέσεις και αξιώματα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως οδηγός για το τι καράτε είναι αληθινά.
Κανόνες για την εμβάθυνση στο Καράτε και την αυθεντία:
1. Είναι ανθρώπινος όπως εγώ (σ.σ. ο αντίπαλος ή ο συνασκούμενος)
2. Δεν είναι δυνατό να αναπτύξω τις δυνατότητές μου πέφτοντας στην παγίδα του αυτο-περιορισμού.
3. Πρέπει να απορρίψω τον αυτο-περιορισμό. Αν αυτός/ή (σ.σ. ο αντίπαλος ή ο συνασκούμενος) ασκείται τρεις φορές, εγώ πρέπει να ασκούμαι έξι φορές.
4. Μην εξαρτάστε από άλλους για τη βελτίωση σας. Ο Musashi Miyamoto, ο μεγαλύτερος ξιφομάχος της Ιαπωνίας, είπε κάποτε: «Αποδώστε τα σέβη σας στους Θεούς και τους Βούδες, αλλά ποτέ μη στηρίζεστε σε αυτούς."
5. Καλλιέργησε έντονα τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα σου και πίστεψε στον εαυτό σου.
6. Το Καράτε-ντο μπορεί αναφερθεί ως μάχη με τον εαυτό σου, ή ως δια βίου μαραθώνιος που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της αυτο-πειθαρχίας, της σκληρής προπόνησης, και των δικών σου δημιουργικών προσπαθειών.
ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ MATSUBAYASHI-RYU KARATE-DO
1. Ευγένεια: Το Καράτε αρχίζει και τελειώνει με ευγένεια. Κανείς δεν μπορεί να πληροί τα προσόντα ενός Καρατέκα χωρίς ευγένεια ακόμα και αν ο ίδιος είναι ανώτερος από τους άλλους ως προς την τεχνική του. Ευγένεια σημαίνει να αναρωτιέσαι πάντα αν μέσα από την εξάσκηση στο Καράτε-ντο αναζητάς την ειρήνη δείχνοντας βαθύ σεβασμό για τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρακτική ή η επίδειξη ενός Κάτα αρχίζει και τελειώνει με υπόκλιση. Η υπόκλιση αντιπροσωπεύει την αναγνώριση της πραγματικής έννοιας της ευγένειας.
Όταν επιδιώκουμε να μάθουμε Καράτε-ντο, προσπαθούμε να μάθουμε τη θεωρία και την εφαρμογή της από τους προκατόχους μας και από πιο υψηλόβαθμους Καρατέκα με σεβασμό και ευγένεια. Από την πλευρά τους εκείνοι μας διδάσκουν με σεβασμό και προσοχή, αλλά με αυστηρότητα. Πρέπει να σεβαστούμε αυτό το είδος της αλληλοβοήθειας κατά την οποία παρατηρείται ένα είδος ανοιχτόμυαλης σχέσης μεταξύ ανώτερων και κατώτερων Καρατέκα. Αυτό, επίσης, είναι κάτι που αποκαλούμε ευγένεια.
2. Καθαριότητα: Ένας Καρατέκα πρέπει πάντα να προσπαθεί να διατηρήσει το σώμα και το μυαλό του καθαρά και σωστά. Όταν χάσει το δίκαιο και καθαρό μυαλό του, δεν είναι πλέον δυνατόν να μάθει Καράτε για το σωστό σκοπό. Μόλις χαθεί η καθαρότητα, δεν είναι πλέον δυνατό για τον ασκούμενο να επικεντρωθεί στην πρακτική Καράτε.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ο ασκούμενος να μάθει κάτι σημαντικό από την ακόλουθη παροιμία: "Δεν υπάρχει καμία ανάπλαση του εαυτού μας χωρίς να διατηρούμε τον εαυτό μας λιτό, και δεν μπορεί να επιτευχθεί η καθαρότητα χωρίς να κρατάμε το μυαλό μας σωστό."
3. Επιμέλεια: Η σταθερή και σκληρή προσπάθεια μπορεί να παράγει θαύματα, όπως μπορούμε να δούμε στο παράδειγμα της θαυματουργής οικονομικής αποκατάστασης της Ιαπωνίας από τις στάχτες του πολέμου. Παραδοσιακά, οι Ιάπωνες είναι εργατικός λαός. Αυτό το εθνικό γνώρισμα τους επέτρεψε να επιτύχουν την ευημερία που απολαμβάνει η Ιαπωνία σήμερα.
Καθώς η επιμέλεια είναι βαθιά ριζωμένη στο πνεύμα του Μπουσίντο (ο δρόμος των πολεμικών τεχνών), πρέπει εμείς από την πλευρά μας (σ.σ. οι δάσκαλοι) να την κληροδοτήσουμε στη νεότερη γενιά, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ
1. Η εξάσκηση του Καράτε αρχίζει με και τελειώνει με ευγένεια. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ευγενικοί με τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τους φίλους, ακόμα και τους εχθρούς. Θα πρέπει πρώτα να εξαγνίσουμε το μυαλό μας και να φροντίζουμε να είμαστε πάντα ψυχικά και σωματικά υγιείς.
2. Πρέπει να καθαρίσουμε από το μυαλό μας όλες τις εγωκεντρικές σκέψεις και προκαταλήψεις που μας απασχολούν κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, εστιάζοντας σε όλες τις τεχνικές με τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Όταν το καταφέρουμε αυτό, το Καράτε δημιουργεί στον ασκούμενο μια ζωτικής σημασίας συγκέντρωση της ενέργειας με ηρωικές προεκτάσεις σε περιόδους κρίσης.
3. Το Καράτε απαιτεί αρμονία ανάμεσα της αναπνοής και της δράσης. Ως εκ τούτου, πρέπει να μάθουμε να προσαρμόζουμε την αναπνοή μας μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου κάθε ανάσα να συμπίπτει με κάθε μία από τις κινήσεις κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των τεχνικών.
4. Το Καράτε απαιτεί ένα τέλειο τελείωμα κατά την ολοκλήρωση κάθε εκτέλεσης ενός Κάτα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ολοκληρώνουμε την εκτέλεση ενός Κάτα με πλήρη πνευματική συγκέντρωση και μέγιστη ισχύ.
5. Η εξάσκηση του Καράτε πρέπει να ολοκληρώνεται με την παρατήρηση της κεντρικής ιδέας ότι το Καράτε αρχίζει και τελειώνει με ευγένεια. Ως εκ τούτου, πρέπει να ολοκληρώνουμε την εξάσκηση ευπρεπώς, με υπόκλιση.
Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΝΤΟΤΖΟ
1. Κατ 'αρχάς, εξαγνίστε το μυαλό σας.
2. Καλλιεργήστε τη δύναμη της επιμονής, με την ενίσχυση του σώματός σας και την υπέρβαση των δυσκολιών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εξάσκησης.
3. Το Ντότζο είναι ο τόπος όπου το θάρρος ενισχύεται και ανώτερη ανθρώπινη φύση καλλιεργείται μέσα από την έκσταση της εφίδρωσης κατά τη σκληρή εξάσκηση. Είναι ο ιερός τόπος όπου το ανθρώπινο πνεύμα τελειοποιείται.
4. Οι γηραιότεροι και οι μαύρες ζώνες γνωρίζουν καλά το περιβάλλον του Ντότζο. Ως εκ τούτου, οι αρχάριοι καλούνται να βοηθήσουν να γίνει το Ντότζο ένας ιερός τόπος, διατηρώντας κατά νου τις παραπάνω εντολές και φροντίζοντας για τα εξής:
- Διατηρείτε πάντα τα Καράτε-γκι σας (στολές) καθαρά.
- Βοηθήστε στο να διατηρούνται καθαρά τα αποδυτήρια, τα ντους, οι χώροι υποδοχής και η είσοδος.
- Φροντίστε να γνωρίζετε πολύ καλά τις «Εντολές για Αυθεντία στο Καράτε-ντο».
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τον εξοπλισμό εξάσκησης στη θέση του μετά τη χρήση.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1. Ζωτικά σημεία του σώματος: Τα ζωτικά σημεία του σώματός μας είναι ευάλωτα νευρο-κεντρικά σημεία.Αυτά τα σημεία μπορούν να επιφέρουν θανάσιμο τραυματισμό αν δεχθούν ένα ισχυρό χτύπημα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για το μαθητή του Καράτε για να έχουν κάποια γνώση των σημείων αυτών.
2. Διαδοχική σειρά: Κάθε κίνηση σε ένα Κάτα πρέπει να εκτελείται με την ακόλουθη σειρά: πρώτα τα μάτια, τα πόδια ακολουθούν, και στο τέλος τα χέρια. Η αλληλουχία πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα, ακριβώς όπως το φως του ήλιου εισχωρεί σε ένα δωμάτιο μόλις ανοίξει κάποια πόρτα. Δεν πρέπει να υπάρχει κενό στη αλληλουχία «Μάτι-πόδι-χέρι». Αυτό απαιτεί ακριβή συγχρονισμό.
3. Ασκήσεις προθέρμανσης: Οι ασκήσεις προθέρμανσης είναι απαραίτητες για την εξάσκηση του καράτε, όπως στην προπόνηση των αθλημάτων, και έχουν σχεδιαστεί για να χαλαρώνουν τους μυς, τις αρθρώσεις, και όλα τα μέρη του σώματος. Οι ασκήσεις προθέρμανσης αυξάνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην προστασία του μαθητή από τραυματισμούς λόγω έντασης των μυών, ή λόγω μη ετοιμότητας εκτέλεση εκρηκτικών κινήσεων. Σωματικές ασκήσεις από αθλήματα ή άλλες πολεμικές τέχνες μπορούν να προστεθούν στην προθέρμανση όταν είναι απαραίτητο.
Οι ασκήσεις προθέρμανσης αρχίζουν εκτάσεις και αναδιπλώσεις των ποδιών, περιστροφές του κεφαλιού σε επαναλήψεις από αριστερά προς τα δεξιά, κάμψεις του κεφαλιού προς τα εμπρός και προς τα πίσω, καθώς και κυκλικές ερίσεις. Συνεχίζουμε με εκτάσεις και αναδιπλώσεις του κορμού προς τα εμπρός, προς τα πίσω και στο πλάι. Τα άλματα κάνουν το σώμα και τους ώμους χαλαρά και ρυθμικά. Τέλος, αρκετές βαθιές ανάσες ολοκληρώνουν τις ασκήσεις προθέρμανσης. Πέντε λεπτά αρκούν για την παραπάνω σειρά ασκήσεων.
Source: The essence of OKINAWAN KARATE-DO, Charles E Tuttle Co. Inc., Tokyo, Japan, 1976. Pages 47, 48, 49, 50, 51.
Κατερίνα Λουκοπούλου
Μετάφραση: Αντώνης Τζούνης