Πώς ξεκίνησε η εμπλοκή σας με τις πολεμικές τέχνες;
Ξεκίνησα στο γυμνάσιο κάνοντας τζούντο –τότε ζούσα στο Χοκάιντο. Αργότερα, μετακόμισα στο Τόκιο και εκεί ξεκίνησα αϊκίντο.
Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις σας από το αϊκίντο;
Η πρώτη μου εικόνα ήταν από τον ιδρυτή του αϊκίντο· στη συνέχεια έγινα ούτσι-ντέσι για τρία χρόνια στο Χόμπου Ντότζο.
Τι θυμάστε από τον Μοριχέι Ουεσίμπα;
Δεν εξηγούσε ποτέ τις τεχνικές –μόνο τις έδειχνε. Επίσης ήταν πολύ θρησκευόμενος άνθρωπος: πάντα άρχιζε την ημέρα του κάνοντας προσευχή και μετά έκανε εξάσκηση.
Ποιο ήταν το πιο σημαντικό μάθημα που πήρατε από αυτόν;
Θα έλεγα ότι πιο πολλά πράγματα τα έμαθα από τον Μοριχίρο Σάιτο σενσέι: αυτός είχε μελετήσει πολλά χρόνια με τον Ο-σενσέι και συχνά μου εξηγούσε τι εννοούσε ο Ο-σενσέι με το Α ή με το Β. Ωστόσο, κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν ικανοποιημένος με τις τεχνικές ξίφους του αϊκίντο και γι αυτό στράφηκα προς την Κατόρι Σίντο-ρίου.
Η Κατόρι Σίντο-ρίου είναι μια από τις παλιότερες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι παραπάνω γι αυτή;
Ναι, είναι μια σχολή που ξεκίνησε πριν από 600 χρόνια περίπου –την ίδρυσε ο Ιιζάσα Τσοϊσάι σενσέι και πιθανότατα οι πρώτες τεχνικές ήταν τεχνικές ξίφους. Στη συνέχεια οι διάδοχοί του πρόσθεσαν τις τεχνικές της ναγκινάτα ή του μπο και νομίζω ότι το ζίου-ζίτσου ήρθε αρκετά αργότερα, την περίοδο Έντο –δεν νομίζω ότι όλες οι τεχνικές προέρχονται από τον ιδρυτή.
Τι κάνει την Κατόρι Σίντο-ρίου μοναδική; Τι την κάνει δηλαδή να ξεχωρίζει από τις άλλες σχολές ξίφους;
Όλες οι άλλες σχολές ήρθαν μετά την Κατόρι Σίντο-ρίου –η Κατόρι Σίντο-ρίου ήταν η πρώτη. Επίσης, η Κατόρι Σίντο-ρίου διδάσκει πάρα πολλά όπλα τα οποία οι περισσότερες άλλες σχολές δε διδάσκουν και αυτό νομίζω είναι από τα πιο σημαντικά της χαρακτηριστικά.
Έχετε φτάσει το επίπεδο του δασκάλου στο αϊκίντο, στην Κατόρι Σίντο-ρίου, στο τάι τσι και στο καράτε. Πώς καταφέρνετε να κάνετε τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα και σε τόσο υψηλό επίπεδο;
Μα δεν είναι διαφορετικά! Όλες οι παραδοσιακές τέχνες έχουν κοινά στοιχεία. Σήμερα οι άνθρωποι προσπαθούν να βάζουν περιορισμούς: αυτό είναι κινέζικο, αυτό είναι ιαπωνικό, αυτό είναι έτσι, αυτό είναι αλλιώς. Προσωπικά προσπαθώ να μη βάζω τέτοια όρια αλλά να βλέπω τις κοινές ιδέες πίσω από την κάθε τέχνη. Αν πάρω ας πούμε την κίνηση από το χάρα, το υπογάστριο από το αϊκίντο, μπορώ να τη χρησιμοποιήσω και στην Κατόρι Σίντο-ρίου γιατί η κίνηση αυτή υπάρχει και εκεί, όπως υπάρχει και στο τάι τσι. Για μένα όλες οι πολεμικές τέχνες είναι ένα πράγμα –έχει χιλιάδες εκφάνσεις όμως πίσω από όλες βρίσκεται το ίδιο πράγμα.
Τι έχουν να μας διδάξουν οι πολεμικές τέχνες στις μέρες μας;
Την αξία της παράδοσης! Βλέπω ας πούμε ότι οι περισσότεροι δάσκαλοι ιαπωνικών πολεμικών τεχνών αγνοούν τη βασική θεωρία πίσω τους και η θεωρία αυτή προέρχεται από την Κίνα. Τους δικούς μου μαθητές, πάντοτε τους ξεκινάω με τη διδασκαλία των βασικών αυτών γνώσεων από την κινεζική παράδοση. Και ξέρετε, αυτό είναι και μια παρακαμπτήριος που σε οδηγεί πιο γρήγορα στη γνώση και αυτό το κατάλαβα κάνοντας επί πολλά χρόνια –55 για την ακρίβεια- τα ίδια λάθη! Τώρα πια καταλαβαίνω ότι δεν πρέπει κανείς να χάνει το χρόνο του. (Γέλια)
Κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να δώσετε σε όσους ασκούμαστε στις πολεμικές τέχνες;
Να δίνετε έμφαση στην διανοητική εξάσκηση και να μην εστιάζετε στον ανταγωνισμό. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αξία των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών. Αυτό που βλέπουμε στις σύγχρονες πολεμικές τέχνες όπου τα πάντα κινούνται γύρω από τους αγώνες και το χρήμα είναι πολύ θλιβερό για μένα.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Και εγώ σας ευχαριστώ