Tο FCS είναι μια οικογένεια και συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με αξιοπρέπεια, σεβασμό και με εντιμότητα
Κύριο Ντιονάλντο είστε ο ιδρυτής του Φιλιπίνο Κόμπατ Σύστεμς. Θα θέλαμε να ακούσουμε λίγα λόγια για το σύστημά σας και για τη σχέση του με τις άλλες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων.
Με το FCS προσπαθώ να αποτείνω σεβασμό στους εκπαιδευτές που με δίδαξαν. Συνεπώς το σύστημα έχει στενή σχέση με πολλές παραδοσιακές τέχνες γιατί προσπαθώ να βάλω κάτι από τις τέχνες αυτές σε ό,τι κάνω –άλλες φορές περιλαμβάνω τα στοιχεία αυτά ακριβώς όπως τα έμαθα και όπως είναι και άλλοτε προσπαθώ, πάντα με σεβασμό, να τα βελτιώσω αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Όπως και να ‘χει πάντως, θέλω πάντα να δείχνω σεβασμό στους εκπαιδευτές μου.
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δημιουργήσετε τη δική σας πολεμική τέχνη και πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να τη διαμορφώσετε;
Κατ’ αρχάς το σύστημα δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο –είναι πάντα «υπό διαμόρφωση» καθώς ταξιδεύω πολύ και πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να δεις, να καταλάβεις και να μελετήσεις. Κάθε χρόνο που έρχομαι στην Ελλάδα λοιπόν, δείχνω και κάτι καινούριο γιατί στα ταξίδια μου βλέπω διαρκώς νέα πράγματα. Η ιδέα για τη δημιουργία του FCS στην πραγματικότητα δεν ήταν δική μου, ήταν του Ρέμι Πρέσας, του μεγάλου δασκάλου του σύγχρονου Αρνίς, πολύ καλού φίλου και μέντορά μου. Ο Ρέμι ήταν αυτός που με ενθάρρυνε, στην πραγματικότητα με ανάγκασε χρησιμοποιώντας ένα κόλπο να το ξεκινήσω!
Τι διαφορά έχει το FCS από άλλα παραδοσιακά στιλ πολεμικών τεχνών των Φιλιππίνων όπως είναι το εσκρίμα;
Τα παραδοσιακά συστήματα εστιάζουν σε διαφορετικές διαστάσεις: τα νότια εστιάζουν στη χρήση του μαχαιριού, τα κεντρικά στη χρήση του ραβδιού ενώ τα βόρεια έχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο που χρησιμοποιούν τα όπλα τους. Στο FCS προσπαθώ να ενσωματώσω στοιχεία από όλες αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις και, όπως είπα, με σεβασμό προς τους δασκάλους αλλά και προς τις ίδιες τις τέχνες –θέλω να τις διατηρήσω όλες ζωντανές.
Στο FCS βλέπουμε μεγάλη χρήση όπλων: επιτίθεσαι με όπλα, αμύνεσαι σε επιθέσεις με όπλα όντας κι εσύ οπλισμένος, υπάρχει έμφαση στη χρήση του μαχαιριού –κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι πρόκειται για μια βίαια πολεμική τέχνη. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;
Μα όταν δημιουργήθηκαν οι τέχνες αυτές, ο κόσμος ήταν βίαιος! Ο λόγος που διδάσκουμε τις άοπλες τεχνικές τελευταίες είναι επειδή, όταν βλέπεις τον εχθρό να έρχεται στη χώρα σου με πολεμικά πλοία, τι θα διδάξεις πρώτα τους πολεμιστές σου; Πυγμαχία ή τη χρήση των όπλων;
Ποια είναι η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές του FCS;
Η βασική αρχή του FCS είναι η ροή. Αυτό που κάνει το σύστημά μας ξεχωριστό δεν είναι πόσες τεχνικές έχει ή πόσο εντυπωσιακές είναι οι τεχνικές αυτές αλλά ο τρόπος που μπορούμε να περνάμε από τη μια τεχνική στην άλλη και από το ένα υποσύστημα στο άλλο χωρίς να φαίνεται το πέρασμα αυτό.
Πιστεύετε ότι οι πολεμικές τέχνες μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο;
Αναμφίβολα! Αν ο εκπαιδευτής είναι καλός άνθρωπος, τότε και ο μαθητής θα γίνει καλός άνθρωπος –βεβαίως το ίδιο ισχύει και από την ανάποδη.
Όταν ένας μαθητής ξεκινάει, αρχίζετε με άοπλες τεχνικές ή με ένοπλες;
Εδώ ερχόμαστε σ’ αυτό που είπαμε παραπάνω: παραδοσιακά οι πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων, χρησιμοποιούν πρώτα τις ένοπλες τεχνικές. Το όπλο στην πραγματικότητα είναι μια επέκταση του σώματός σου και αν καταφέρεις να διδάξεις κάποιον πώς να είναι αποτελεσματικός με ένα όπλο, του έχεις διδάξει πώς να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την οικογένειά του. Από τη στιγμή που θα το έχει πετύχει αυτό, είναι πολύ εύκολο να του διδάξεις τις άοπλες τεχνικές όμως αν τον ξεκινήσεις από τις άοπλες τεχνικές, ενδέχεται να μάθει ή να μη μάθει ορισμένα στοιχεία και να αποκτήσει ή να μην αποκτήσει ορισμένες συνήθειες που θα κάνουν την εκμάθηση των όπλων αργότερα πιο δύσκολη.
Υπάρχουν λοιπόν πολλά επίπεδα στο FCS;
Ναι, πάρα πολλά.
Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του FCS; Η δύναμη; Η ταχύτητα; Οι γωνίες; Σε τι δίνετε περισσότερη έμφαση;
Λέω συχνά στους μαθητές μου ότι το FCS δε σε αναγκάζει να αλλάξεις –η ίδια η τέχνη αλλάζει ανάλογα με τι μπορεί εσύ να κάνεις. Αν δηλαδή είσαι πολύ γρήγορος ή πολύ ευλύγιστος ή πολύ δυνατός, μπορείς αυτά να τα εφαρμόσεις στην εξάσκησή σου∙ αν δεν είσαι κάτι από αυτά, δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς μπορείς να αναπληρώσεις αυτό που σου λείπει με κάτι άλλο. Η τέχνη αναμειγνύεται με εσένα, δε σε αναγκάζει να αναμειχθείς με αυτή.
Ποιο είναι το όραμά σας για το FCS για το μέλλον; Τι θα θέλατε να δείτε;
Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν περίμενα ότι το FCS θα καταφέρει να μεγαλώσει τόσο όσο έχει μεγαλώσει σήμερα! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες που μελετούν το σύστημα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου οπότε το όραμά μου είναι να βοηθήσω όλες αυτές τις ομάδες να μεγαλώσουν και να πάνε καλύτερα κρατώντας πάντα ψηλά τα κριτήρια «ποιοτικού ελέγχου» που έχω και στη δική μου σχολή.
Κάτι που θα θέλατε να προσθέστε για το τέλος;
Ναι. Ότι το FCS είναι μια οικογένεια και συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με εντιμότητα. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να στείλω στους ανθρώπους όλων των πολεμικών τεχνών: να σέβεστε τους πάντες, να σέβεστε όλες τις πολεμικές τέχνες και να σέβεστε ο ένας τον άλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ
Κι εγώ σας ευχαριστώ.