Ο ιδρυτής του Fudokan – Shotokan Karate Ilija Jorga (Ήλια Γιόργκα) Sensei γεννήθηκε το 1940 στο Βελιγράδι. Μελέτησε το Shotokan Karate κάτω από τις αυστηρές οδηγίες των δασκάλων Murakami, Kaze και Nishiyiama.
Ο δάσκαλος Jorga σπούδασε ιατρική και έγινε καθηγητής στον τομέα της τραυματιολογίας των σπορ στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του Καράτε-ντο στον δυτικό κόσμο καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές του αναδείχθηκε Πανευρωπαϊκός και Παγκόσμιος Πρωταθλητής πολλές φορές.
Αξιοποιώντας τα πορίσματα της επιστήμης του ο δάσκαλος, σε συνεργασία με τον αδελφό του Βλάδιμιρ επίσης πανεπιστημιακό γιατρό και υψηλόβαθμο καρατέκα έχει γράψει μέχρι τώρα περισσότερα από 20 βιβλία γνωστοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών του για το Karate – do.
Το επιστημονικό και μαχητικό αυτό υπόβαθρο σε συνάρτηση με την μελέτη διαφόρων άλλων εκδοχών του BUDO μας έδωσε μια διαφορετική τάση του Karate-do. Η τεχνοτροπία αυτή είναι γνωστή ως Fudokan Karate-do.
Η οργάνωση Fudokan (η νέα της μορφή World Fudokan Federation – WWF) ιδρύθηκε το 1980. Το έτος 1990 αναγνωρίσθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Παραδοσιακού Καράτε (ITKF) του εκλιπόντος δασκάλου Η. Nishiyama ως διαφορετικό στυλ. Σήμερα το Fudokan Karate προσελκύει χιλιάδες καρατέκα σε περισσότερες από 55 χώρες.
Στην Ελλάδα η τάση αυτή έκανε την εμφάνισή της στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η «Ελληνική Οργάνωση Shotokan Fudokan Ryu Karate do» (www.fudokan-karate.gr) επανιδρύθηκε το 2000 με Πρόεδρο τον μεγαλοεπιχειρηματία κ. Χαράλαμπο Δούρο 3ο DAN, και επικεφαλής τεχνικό τον γράφοντα.
Μια συνηθισμένη ερώτηση που μας απευθύνεται αρκετά συχνά, όσων καλλιεργούμε το Fudokan Karate είναι αν το Fudokan είναι Shotokan ή έχει κάποια σχέση με το Shotokan Karate.
Η απάντηση είναι ότι από τεχνικής πλευράς το Fudokan Ryu έχει ως βάση το Shotokan JKA Καράτε. Από φιλοσοφικής πλευράς ασπάζεται τις αρχές του παραδοσιακού καράτε, ουσιαστικά τις αρχές του Ιαπωνικού BUDO. Από αγωνιστικής πλευράς οι κανονισμοί αγώνων που χρησιμοποιεί στις διοργανώσεις του είναι αυτοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας του Παραδοσιακού Καράτε (ITKF). Στην διαδικασία της εκπαίδευσής του δε έχει πάρει στοιχεία από το GOJU RYU KARATE, από τα ΟΚΙΝΑΒΕΖΙΚΑ συστήματα καράτε καθώς και από το AIKIJUTSU.
Μέχρι τον βαθμό λοιπόν του 3ου DAN το Fudokan – Shotokan Karate do, όπως είναι η πλήρης ονομασία του στυλ είναι Shotokan JKA! Με κάποιες διαφοροποιήσεις που για κάποιον υποψιασμένο μπορεί να θεωρηθούν πολύ ουσιαστικές. Υπάρχει μια συστηματικότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα Kata. Τα Kata για το Fudokan δεν αποτελούν αγωνιστική χορογραφία. Τα Kata (τα 26 του Shotokan JKA και τα 14 του Fudokan ryu εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ξεχασμένες σχεδόν οκιναβέζικες τεχνοτροπίες) αποτελούν τον κορμό της αυτοάμυνας, οπότε το BUNKAI (ανάλυση των kata βασισμένο σε κλασικές αντιλήψεις) και το OYO (ελεύθερη ανάλυση) απασχολούν μεγάλος μέρος της προπονητικής μας δραστηριότητας.
Δεύτερο σημείο είναι η επιστημονική κινησιολογική τεκμηρίωση του Στυλ Fudokan με βάση τις έξι αρχές για την παραγωγή δύναμης.
Τρίτον λόγω του επαγγέλματος του Αρχηγού του Fudokan Ryu Dr. Ilija Jorga Sensei το Fudokan έχει επεξεργαστεί και έχει αναπτύξει μεθόδους εκπαίδευσης και εκτέλεσης των τεχνικών απόλυτα ασφαλείς για το μυοσκελετικό σύστημα των Karate-ka. Οι τρόποι εκτέλεσης των τεχνικών και των στάσεων που σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιήθηκαν λίγο δίνουν την δυνατότητα στους Fudokan Karateka να αποφεύγουν μικροτραυματισμούς που η συσσώρευσή τους δημιουργεί μυοσκελετικές αγκυλώσεις μέχρι και αναπηρίες. Οι ασκούμενοι στο Fudokan-Shotokan συνεχίζουν την εξάσκησή τους μαθαίνοντας να προστατεύουν το σώμα τους μέχρι τα βαθιά γεράματα!
Τέταρτον σημείο διαφοροποίησης είναι η εμμονή των Sensei του Fudokan στην ηθική ακεραιότητα. Επειδή θεωρούμε ότι χωρίς στέρεα ηθική βάση δεν μπορεί να φτάσει κάποιος και να γίνει πραγματικός κοινωνός των αξιών του BUDO, η καλλιέργεια μέσω του παραδείγματος των Sensei ενός υγιούς ηθικού κλίματος στα DOJO όπου διδάσκεται το Fudokan ryu αποτελεί προτεραιότητα. Η συμμετοχή λοιπόν σε αγώνες γίνεται με μέτρο ούτως ώστε οι Karateka μας να μην εμπλέκονται, εκτιθέμενοι σε εγωιστικά περιβάλλοντα επί μακρόν. Αποφεύγουμε τις εμπλοκές σε μικροσυνδικαλιστικές τακτικές κυριαρχίας με άλλες ομάδες ή ομοσπονδίες. Εμμονή στην κυριότερη αρχή του BUDO που είναι «η καλλιέργεια του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω μιας μεθόδου υγιούς και ισορροπημένης εξάσκησης».
Τέλος να αναφέρουμε ότι τα χαρακτηριστικά του Fudokan από το 4ο DAN και άνω είναι δραστικά διαφορετικά από τις υπόλοιπες τάσεις του Shotokan.
Αυτό λοιπόν με αδρές πινελιές είναι το Fudokan – Shotokan Karate do, ένας δρόμος. Ένας από πολλούς παραποτάμους που μπορούν να οδηγήσουν κάποιους από τους θιασώτες του στον εμβαπτισμό στο μεγάλο ποτάμι του BUDO.
Ευελπιστούμε ότι σ’ ένα από τα επόμενά μας κείμενα θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας τον αρχιτέκτονα όλου αυτού του στέρεου οικοδομήματος τον δάσκαλό μου Dr. Ilija Jorga Sensei.
Σάββας Π. Μαστραππάς