Στρατηγικό σύμμαχο, στην προσπάθεια που κάνει για περαιτέρω ανάπτυξη του Ολυμπιακού Ταεκβοντό στην Ελλάδα, απέκτησε η ΕΛΟΤ.
Αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Νίκο Θωμαΐδη, τον γενικό γραμματέα, Μιχάλη Φυσεντζίδη και τον ταμία, Χρήστο Μανώλη, συναντήθηκε χθες (Πέμπτη) με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, όπου δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για μια συνεργασία -με την ολοκλήρωση της υγειονομικής κρίσης- που θα φέρει νέα δεδομένα στην ανάπτυξη του αθλήματος συνολικά σε όλη τη χώρα.
Οι διοικητικοί παράγοντες της ΕΛΟΤ, δεδομένης της κρίσης που η πανδημία έχει δημιουργήσει στο Ολυμπιακό ταεκβοντό και στους 350 συλλόγους που «καλλιεργούν» το άθλημα πανελληνίως, ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τη στήριξή του σε τρία βασικά ζητήματα-άξονες:
- Δημιουργία 20 κλιμακίων και στις 13 περιφέρεις της Ελλάδας (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνιοι Νήσοι, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Αττική Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη) με την παραχώρηση αντίστοιχα, δημοτικών κλειστών γυμναστηρίων. Τα κλιμάκια αυτά, θα συγκροτούνται από νέα ταλέντα του ταεκβοντό καθώς και από αθλητές και αθλήτριες μέλη των εθνικών ομάδων όλων των κατηγοριών, τόσο του αγωνιστικού όσο και του τεχνικού (poomsae). Οι προπονήσεις των κλιμακίων θα γίνονται υπό την επίβλεψη προπονητών εθνικού επιπέδου.
- Να τεθεί σε άμεση ισχύ -και στο μέτρο πάντα που το επιτρέπουν οι συνθήκες- ο Νόμος 3463/2006 άρθρο 202 παρ. 1, σύμφωνα με τον οποίο είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους, που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου ή της Κοινότητας, που αναπτύσσουν δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο, ο Δήμος μπορεί να δώσει το ένα και μισό εκατοστό (1,5%) των τακτικών εσόδων του, για την ενίσχυση των σωματείων, κάτι που εφόσον επιτευχθεί θα δώσει οικονομική ανάσα και στήριξη στα σωματεία-μέλη της ΕΛΟΤ.
- Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που έχουν οι Δήμοι, για μείωση-απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν για τους χώρους που χρησιμοποιούν ως προπονητικές έδρες των σωματείων. Διευκρινίστηκε ότι ήδη κάποιοι Δήμοι το πράττουν, ωστόσο η ισχύς του μέτρου αυτού θα πρέπει να είναι συνολική και όχι κατά περίπτωση.
Οι διοικητικοί παράγοντες της ΕΛΟΤ, τόνισαν ότι βασική επιδίωξη της ομοσπονδίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επιβίωση των συλλόγων σε πανελλήνιο επίπεδο, από την Θράκη έως και την Κρήτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υγειονομικής κρίσης. Ζήτησαν δε την έμπρακτη αρωγή της ΚΕΔΕ στο σχέδιο δράσης που έχουν εκπονήσει, για την «επόμενη μέρα» από τη λήξη της πανδημίας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε από την πλευρά του πως «είναι σημαντική η ηθική που διαπνέει το άθλημά σας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γαλουχεί τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό. Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός και φυσικά η ΚΕΔΕ θα σταθεί αρωγός σε όλα τα σωματεία που υπηρετούν το άθλημα του Ταεκβοντό, ειδικά εκείνα που τυγχάνουν της αναγνώρισης της Πολιτείας με βάση το νέο αθλητικό νόμο.
Χώροι που ανήκουν στους Δήμους ασφαλώς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του αθλήματος, αρκεί να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και σωστός προγραμματισμός από μέρους σας.
Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό του σωματειακού αθλητισμού, γιατί μέσα από αυτόν δίνουμε δημιουργικές διεξόδους στη νέα γενιά των τοπικών μας κοινωνιών, καλλιεργούμε αρχές κι αξίες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και αναδεικνύουμε την αξία του αθλητισμού, ως τρόπο ζωής και προαγωγής της υγείας.
Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε, προς όφελος των παιδιών μας και της ανάπτυξης του αθλητισμού στις πόλεις μας».
Από επιστολή της ΕΛΟΤ στον ΠΟΠΤ