Για έβδομη χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα του πανελλήνιου οδηγού πολεμικών τεχνών «Πολεμικές Τέχνες σε Πανεπιστήμια» ετοιμάζεται για την έναρξή του.
Τα ιδρύματα και οι δάσκαλοι πολεμικών τεχνών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 στα παρακάτω μέιλ:
Πανεπιστήμια στέλνουν στο info@polemikes-tehnes.gr
Δάσκαλοι πολεμικών τεχνών στέλνουν το βιογραφικό τους στο sxoles@polemikes-tehnes.gr
Τι είναι το «Πολεμικές Τέχνες στα Πανεπιστήμια»
Ανοιχτά και δωρεάν μαθήματα πολεμικών τεχνών, μία φορά την εβδομάδα, για όλο το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, διοργανωμένα από τον Πανελλήνιο Οδηγό Πολεμικών Τεχνών σε Πανεπιστήμια όλης της χώρας και σε συνεργασία με τις κατά τόπους σχόλες και τους διαπιστευμένους δασκάλους.
Γιατί κάνουμε το «Πολεμικές Τέχνες σε Πανεπιστήμια»
Γνωρίζοντας ότι η παροχή δυνατοτήτων φυσικής αγωγής προς τους φοιτητές είναι θεσμικά και εθιμικά κατοχυρωμένη σχεδόν από καταβολής των ιδρυμάτων είχαμε, από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, θέσει ως έναν από τους βασικούς μας στόχους τη διείσδυση των πολεμικών τεχνών και των μαχητικών αθλημάτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε βαθμίδας. Τη θέση μας ότι οι τέχνες και τα αθλήματα αυτά όχι μόνο μπορούν να λειτουργήσουν εντός του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και να το συμπληρώσουν, την ενισχύει η διεθνής εμπειρία, όχι μόνο στις χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Κίνα) όπου οι συγκεκριμένες μορφές άσκησης αποτελούν μέρος της πολιτισμικής «μήτρας» αλλά και σε αρκετές δυτικές χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ολλανδία –αλλά και η Ελλάδα (το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπήρξε ένας από τους πρώτους φορείς που ενέταξαν το τζούντο, το καράτε και το αϊκίντο στα προγράμματα των γυμναστηρίων τους, ήδη από τη δεκαετία του 1970, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διάδοσή τους στη χώρα μας.
Πέραν της ιστορικής αυτής σχέσης, έχοντας δει οι ίδιοι τα οφέλη της ενασχόλησης με τις πολεμικές τέχνες δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε ότι μια τέτοια δράση δεν μπορεί παρά να ωφελήσει τους έλληνες φοιτητές. Η ανάγκη των νέων ανθρώπων για άσκηση και εκτόνωση των προβλημάτων τους και ο συνδυασμός της άσκησης αυτής με έναν «δρόμο» όπως αυτοί των πολεμικών τεχνών οι οποίοι πέραν του σωματικού τους μέρους, περιλαμβάνουν και ένα αξιοσημείωτο θεωρητικό, ιδεολογικό και φιλοσοφικό βάθος, είναι κάτι περισσότερο από ένα αίτημα των ανθρώπων για διέξοδο, ιδιαίτερα σε μια εποχή τόσο δύσκολη όσο αυτή που διανύουμε. Ιδιαίτερα δε, κρίνουμε ενδιαφέρουσα τη δεύτερη αυτή τους διάσταση η οποία μεταφράζεται σε μια καίριας σημασίας κοινωνική προέκταση: ασκούμενοι στα συστήματα αυτά, οι φοιτητές γυμνάζουν το σώμα τους αλλά ταυτόχρονα εκτίθενται σε συστήματα αξιών και αρχών που μπορούν να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους μόνο προς το καλύτερο.