Προφίλ Τέχνης
Το Καράτε ανήκει στην κατηγορία των άοπλων παραδοσιακών μαχητικών τεχνών και προέρχεται απο την Ιαπωνία. Οι τέχνες αυτές εμφανίζονται για πρώτη φορά τεκμηριωμένα τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Έκτοτε μετεξελίχθηκαν και τροποποιήθηκαν για να καταλήξουν στις σύγχρονες μορφές τους.
Γνωστά και αναγνωρισμένα στύλ Καράτε είναι το Shotokan, Wado-Ryu, Goju-Ryu, Kyokushinkai κ.λ.π. Τα ιδεογράμματα της λέξης “Καρά-τε” σημαίνουν άδειο χέρι. Με άλλα λόγια είναι μια τέχνη άοπλης αυτοάμυνας, στην οποία μπορούν να ασκηθούν άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πρωτοξεκίνησε ως φυσική άσκηση των βουδιστών μοναχών στη Κίνα. Εισήχθη τον 18ο αιώνα στα νησιά της Οκινάουα και αφού εξελίχθηκε για αρκετά χρόνια το εξήγαγε στην Ιαπωνία στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα ο Gichin Funakoshi. Η πρώτη του παρουσίαση στην Ιαπωνία έγινε στην “έκθεση φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης” το 1921 στο Τόκυο. Ο τότε διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Χιροχίτο, ενθουσιάστηκε από την παρουσίαση και πρότεινε να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Η τέχνη εξαπλώθηκε ραγδάια στη Ιαπωνία και από το 1950 και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.
Προφίλ Δασκάλου
1962 Γεννήθηκε στην Λάπηθο της Κύπρου.
1977 ΜΑΡΤΙΟΣ Αρχίζει να εξασκείται στο Shotokan Karate JKA υπό τον Φοίβο Μαυροβουνιώτη sensei στο Limassol Karate Club
1982 Εγκαθίσταται στην Αθήνα, αρχίζει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και γίνεται μαθητής του Tetsuo Otake Sensei.
1984 Προάγεται στο 1ο DAN JKA από τον Enoenda sensei.
1984-1993 Διδάσκει καράτε στη JAMA στο Dojo του Otake sensei ως βοηθός του.
1986-1992 Διακρίνεται αρκετές φορές στα εθνικά πρωταθλήματα του Shotokan JKA και του ΣΠΟΡ ΚΑΡΑΤΕ στην Κύπρο και την Ελλάδα, ΕΛΟΚ (τότε ΕΟΕΚ) και γίνεται αρκετές φορές διεθνής, ως μέλος των εθνικών ομάδων των δυο κρατών.
1990 Γίνεται μαθητής του Ilija Jorga Shinam Τεχνικού Επικεφαλής του Shotokan Fudokan.
1992 Αποφοιτά από την Κρατική Σχολή Προπονητών της Γ.Γ.Α με ειδικότητα το Καράτε.
1992-2003 Διατελεί Εθνικός και Βαλκανικός διαιτητής στο ΣΠΟΡ ΚΑΡΑΤΕ (ΕΛΟΚ).
1993 Ανοίγει το προσωπικό του Dojo (ΑΟΚ ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ).
2000 έως σήμερα Τεχνικός διευθυντής της Ελληνικής Οργάνωσης Shotokan–Fudokan Ryu Karate do και προπονητής της εθνικής ομάδας του Shotokan–Fudokan.
2003-2006 Εθνικός Προπονητής Παίδων – Κορασίδων – Εφήβων – Νέων της ΕΛΟΚ (ΣΠΟΡ ΚΑΡΑΤΕ) για όλα τα στυλ καράτε.
2004 έως σήμερα Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Fudokan. Του δίνεται δικαίωμα από τον Shinam JORGA να διενεργεί εξετάσεις μέχρι και το 3ο DAN.
2011 Προάγεται στο 7ο DAN του παραδοσιακού καράτε Shotokan Fudokan από τον Shinam JORGA.
2011 Άρχισε να μαθαίνει Ryu Kyu Kobudo από την Λουκοπούλου sensei 8ο dan. Από το 2016 συνεχίζει την εξάσκησή του στο Ryu Kyu Kobujutsu με τον sensei Νίκο Τσουπάκη (4ο Dan).
2013 Δίδαξε ως καθηγητής στη σχολή προπονητών που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με την ομοσπονδία ΖΙΟΥ ΖΙΤΣΟΥ (ΕΦΕΟΖ-Ζ) το μάθημα του καράτε.
2014 Προάγεται στο 1ο DAN HAKKORYU JUJUTSU από τον Δάσκαλό του SHIHAN Μιχάλη Πετρόπουλο (στο οποίο άρχισε να εξασκείται το 2013).
2015 Του απονέμεται τιμητικό δίπλωμα από τον δάσκαλό του I. Jorga στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Fudokan που έγινε στο Βελιγράδι «Για μια ζωή αφιερωμένη στον δρόμο του Καράτε».
Πάνω από 170 μαθητές του κατέκτησαν από 1ο μέχρι 6ο DAN.Πάνω από 30 μαθητές του διδάσκουν καράτε ανοίγοντας δικά τους Dojo.Πάμπολλοι μαθητές του κάνουν πρωταθλητισμό αξιώσεων και είναι μέλη της Εθνικής Ομάδας του ΣΠΟΡ ΚΑΡΑΤΕ (ΕΛΟΚ) και του Shotokan Fudokan.Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το Αλφαβητάρι του Καρατέκα», μέρους του βιβλίου «Από το Ζούτσου στο Ντό» και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για το Καράτε, την τέχνη και το Κυπριακό ζήτημα.Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια με μεγάλους δασκάλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διδάσκει ο ίδιος σε δεκάδες σεμινάρια στην Κύπρο και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.Διοργανώνει από το 1993 και κάθε Δεκέμβριο το Shoto-Cup, που είναι ο μακροβιότερος θεσμός του Ελλαδικού και Κυπριακού Shotokan Καράτε.Είναι παντρεμένος με την κ. Αγορίτσα Πούλιου και πατέρας τριών παιδιών.